На Бъдни вечер се пожелават по-добри бъднини

Християнският свят се подготвя да посрещне Рождество Христово.  На Бъдни вечер е традиция семейството да се събере в очакване на божието рождество. Нарича се Бъдни вечер, защото молитвено се пожелават по-добри бъднини.

Според народните обичаи от днес започва коледуването. Няма по-голям дар от това, да дойде в дома ти на Бъдни вечер цялата коледарска дружина, да потропа с шиниците и да ти изпее благословия. Според традицията коледарите са само момци, които са готови за женене. Коледарите се предвождат от станеник. Той носи обредното дръвче – ябълка, елха – клон със седем разклонения, на които е забучена варакосана ябълка, кравай, червени конци, зеленина, монети.Облечени в нови дрехи, заметнати с ямурлуци, с калпаци, украсени с чимширови китки, пуканки, нанизани на червен конец, сушени сливи, стафиди, коледарите обхождат всички домове. Станеникът изрича благословия, предназначена за семейството и къщата; после дружината изпява песни и за всеки един поотделно. Стопаните даряват богато коледарската дружина — колаци, дребни пари, месо, сланина, брашно, боб, лук, вино и орехи.

Ястията  на празничната трапеза трябва задължително да са постни, тъй като това е последният ден от 40-дневните коледни пости, както и да са нечетен брой. Има няколко гозби, които е задължително да присъстват на масата.

Ето кои са седемте традиционни ястия, които да сложите на трапезата си на Бъдни вечер:

Питка

Най-неотменният символ, който задължително трябва да присъства на трапезата на Бъдни вечер, е питката с късмети. Според българските вярвания хлябът е безкръвна жертва и с него можем да умилостивим по-висшите от нас сили. Питката трябва да е кръгла, защото символизира цикличността на живота. Късметите зависят от човека, но най-често в питката се слага паричка.  Питката се чупи и разпределя от най-възрастния човек в семейството. Първото парче се нарича за Богородица, следващото за къщата, а останалите за членовете на семейството. Според вярванията, ако паричката е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е много добра за всички. Ако пък се падне в член на семейството – то той ще е най-големият късметлия през следващата година.

Зелеви или лозови сарми

Сармите на Бъдни вечер са класика. Те се пълнят с ориз, тъй като той е вариво и набъбва в процеса на готвене. Вярва се, че е важно на Бъдни вечер да се поднасят храни, които набъбват, за да може също като тях да „набъбват” здравето, късметът и плодородието. Лозоите сарми символизират увитото в пелени новородено чедо, събраното богатство у дома.

Пълнени чушки

Пълнените чушки са друго класическо ястие за трапезата на Бъдни вечер. Интересното при тях е, че се използват сухи чушки, които предварително се накисват във вода, за да омекнат. След това се пълнят с ориз или боб – на същия принцип за „набъбването”. Освен това пълнените чушки символизират пълните хамбари.

Боб

Бобът може да бъде приготвен под множество форми – бобена салата, чорба, на фурна. Както и да изберете да го сготвите, важно е да присъства на трапезата, тъй като е символ на плодородие и берекет.

Чесън

Чесънът има ритуално значение. Той може и просто да бъде поставен на няколко места по трапезата, но е задължително от всяко ястие на нея всеки да хапне поне малко. Вярва се, че чесънът предпазва от зло, уроки и болести.

Тиква

Вярва се, че е важно на трапезата да има нещо сладко, за да е сладък животът на семейството през годината. Може да направите тиквеник, пълнена тиква или просто печена тиква – вариантите са много и всичко зависи от вашето въображение. Може да сложите мед, захар или каквото вие обичате.

Сушени плодове/ядки

Сушените плодове и ядките също са символ на плодородие, като най-важни в случая са орехите. В миналото, а и на много места и до днес, на Бъдни вечер всеки член от семейството е разчупвал орех. Ако ядката е голяма и хубава – човекът ще е здрав и ще има късмет през идната година. Респективно, ако ядката е черна или сбръчкана – годината няма да е добра.