Новата седмица идва със застудяване

През нощта облачността ще е предимно значителна, но валежи от дъжд ще има на места само в Южна България, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Жълт код за силен вятър за 27 февруари е обявен за половин България. Предупреждението на НИМХ е в сила за областите Габрово, Велико Търново, Търговище Разград, Русе, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково, Кърджали. В тези области се очаква скорост на вятъра до 24 метра в секунда.

Над Черноморието облачността ще е променлива, често – значителна и в следобедните часове ще има валежи от дъжд.  Максималните температури ще са 16°-20°. Температурата на морската вода е 6°-8°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

Над планините облачността ще бъде по-често значителна и на много места ще превалява сняг, под около 1500 метра – дъжд. Ще духа умерен и силен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра – около 1°.

През следващите дни ще бъде облачно, с валежи от дъжд, в планините над 1500-1600 m – от сняг. Във вторник в отделни райони в Южна България ще са значителни по количество, а в сряда ще са слаби и на по-малко места.

Вятърът ще се ориентира от североизток, температурите ще се понижат и в сряда минималните ще са между 1° и 6°, а максималните – между 5° и 10°.