Новата ЦИК ще заработи на 11 май

cikНа 11 май ще заработи новата Централна избирателна комисия, заяви президентът Румен Радев. Със свой указ държавният глава определи правилата за провеждане на публичните консултации и процедурата за назначаване на 15-те членове на комисията.

Радев води консултации с парламентарно представените партии и коалиции за сформирането на новия състав на Централната избирателна комисия. В хода им стана ясно, че ГЕРБ-СДС номинира за председател на тази нова ЦИК Красимир Ципов – 4 мандата депутат и 2 пъти заместник-министър на МВР. От „Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън” заявиха, че няма да подкрепят тази кандидатура. Христо Иванов се позова на това, че Ципов е бил част от екипа на бившия МВР-министър Цветан Цветанов, което бе оспорено от Десислава Атанасова и стана ясно, че всъщност Иванов не го подкрепя, защото като част от първия кабинет на ГЕРБ е въвел порочни практики във вътрешното министерство. Мая Манолова изтъкна, че Ципов няма никакви организационни качества по отношение провеждането на изборите и по-скоро е бездействал по отношение на сигнали, които са подавани към МВР за нарушаване на изборните правила.

Засега няма друга кандидатура за председател на ЦИК.

От „Има такъв народ”, които имат 3-ма представители по квота, номинират Камелия Нейкова за заместник-председател; Елка Стоянова – юрист с богат опит за член и проф. Любомир Гаврилов – математик с познания по прилагане на изборния процес, също за член.

БСП номинира Емил Войнов – специалист по информационни технологии, за зам.-председател, а за членове – Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева. Тримата са и в настоящата ЦИК.

Мустафа Карадайъ от ДПС заяви, че номинира двама членове за ЦИК по квота. Севинч Солакова е номинирана за секретар. И в момента тя е секретар на ЦИК. Втората номинация е Архан Чаушев, който също е юрист и също е член в настоящата ЦИК.

“Демократична България” предлага заместник-председател социологът Цветомир Томов, който бе в състава на предходната ЦИК, както и Любомир Георгиев – настоящ общински съветник и математик.

Мая Манолова от “Изправи се! Мутри вън” направи своята номинация. Най-малката парламентарна група желае неин представител в ЦИК да бъде Росица Матева – бивш член на ЦИК и настоящ председател на Обществения съвет към ЦИК.

Консултациите продължават.
След последните поправки на Изборния закон президентът, освен че ще назначи състава на ЦИК, провежда и консултациите за сформирането, които преди се провеждаха в парламента. Румен Радев обаче напомни на критиците си преди дни, че това не означава по-големи негови правомощия:
“Като президент, по този новия закон, а и преди, не мога нито да посоча, нито да избера когото и да било за член на Централната избирателна комисия. Това е отговорност на парламентарните групи, които също номинират председателя и заместниците, и секретаря на Централната избирателна комисия. Разликата в обществените консултации.”
Пред президента партиите и коалициите ще представят номинираните за членове на ЦИК като имена и длъжности, като трябва помежду си да постигнат съгласие за ръководството. Кой ще е председател и секретар, ако такова съгласие няма, ще се определи чрез жребий.
Нито една формация не може да има мнозинство в състава на комисията. Тези, които не получат председателско място или това на секретаря, имат квота за по един заместник-председател.