Нови правила за ставките на ДДС предлагат по-голяма гъвкавост на държавите членки

Европейската комисия приветства постигнатото днес споразумение между финансовите министри на ЕС за актуализация на съществуващите правила за ставките на данъка върху добавената стойност (/images/blocked.gif?url=ДДС) за стоки и услуги. Новите правила ще дадат на правителствата по-голяма гъвкавост по отношение на ставките, които могат да прилагат, и ще гарантират равно третиране на държавите — членки на ЕС. Същевременно актуализираното законодателство ще приведе правилата за ДДС в съответствие с общите приоритети на ЕС, като например борбата с изменението на климата, подкрепата за цифровизацията и опазването на общественото здраве.

Днешното съобщение ще се спре на тези въпроси, като разгледа следното:

  • Актуализиране на списъка на стоките и услугите (приложение III към Директивата за ДДС), за които всички държави членки могат да прилагат намалени ставки на ДДС.
  • Премахване до 2030 г. на възможността държавите членки да прилагат намалени ставки и да освобождават стоки и услуги, които се считат за вредни за околната среда и за целите на ЕС във връзка с изменението на климата.
  • Разрешаване във всички държави на дерогациите и освобождаванията за конкретни стоки и услуги, които са въведени по исторически причини в някои държави членки, за да се гарантира равно третиране и да се избегне нарушаването на конкуренцията. Обратно, съществуващите дерогации, които не са обосновани от целите на обществените политики, с изключение на подкрепящите действията на ЕС в областта на климата, трябва да бъдат преустановени до 2032 г.