Нов бургаски фестивал показва науката по забавен и атрактивен начин

Община Бургас ще организира нов фестивал, който ще покаже науката не от сложната и скучната, а от забавната и атрактивната й страна. Това ще се случи благодарение на участието й в проекта “Науката в Югоизточна Европа” – SEE Science.

Досега при голям интерес и посещаемост преминаха две издания на Фестивала на науката, които се проведоха в гръцкия град Солун и унгарския Дебрецен.

Третият ще е през септември тази година в Бургас. На 22 март представители на Община Бургас бяха в Дебрецен, за да се запознаят с начина, по който фестивалът беше организиран там. В Унгария научният център MUSE от Италия, който е един от партньорите по проекта, представи шоу Нитромания – приложения на течен азот в съвременната хранителна индустрия, изследователска работа и медицина. Много публика събра „ Танцувай с роботи“ – интерактивно шоу на Югоизточно  еропейският изследователски център (ЮИЕЦ) от Солун. Роботите „танцуваха“ в синхрон с движенията на участниците. Интерес за многобройните ученици беше викторината, организирана от домакините – с QR код за мобилен телефон те изпращаха отговори на въпроси, свързани с програмата и на победителите бяха раздадени награди.

Предвижда се в Бургас събитието да е двудневно, с гости от много страни, с разнообразна програма за малки и големи, представяща последни достижения в науката, технологиите и иновациите. То ще бъде подкрепено от научните центрове от региона.