Нов 4D ехограф за фетална морфология получи УМБАЛ Бургас

Нов 4D ехограф за фетална морфология получи Отделението по гинекология на УМБАЛ Бургас АД. Апаратът бе доставен по проект “Подобрено качество на пренаталната диагностика и неонаталните грижи” по програма БГ 07 “Инициативи за обществено здраве”, осъществявана с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм и Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство. Проектът се изпълнява от Министерството на здравеопазването.
Фетална морфология е много важно изследване, което съпътства в три етапа цялата бременност.  То проследява правилната структура и развитие на плода в точно определени гестационни седмици. Изследването е безопасно и дава обстойна представа за състоянието на основните системи и органи на плода. В зависимост от това в коя гестационна седмица е направена феталната морфология, тя дава точна информация за правилното протичане на бременността.

Ехографът – последно поколение Philips  вече е инсталиран в Отделението по гинекология. Приемането му бе осъществено от д-р Вергиния Цанова, зам.-директор на РЗИ Бургас, зам.-директорите на УМБАЛ Бургас АД д-р Светлозар Георгиев и д-р Стелиян Славов и екипа на отделението.
“Новата апаратура ще подобри грижата за бременните жени в Бургаска област и ще осигури по-широк достъп до високоспециализирани изследвания, следящи вътреутробното развитие на плода. Разполагаме и с друг ехограф 4D, имаме и колеги, които са преминали обучения за фетална морфология в “Майчин дом”, коментира началникът на Отделение по гинекология д-р Радослав Горанов.