“Обединени земеделци” готови да се коалират с ГЕРБ

Партия “Обединени земеделци”, която днес проведе третия си редовен конгрес, може да стане коалиционен партньор на ГЕРБ при евентуални предсрочни избори. Това заяви почетния председател на оранжевите Анастасия Мозер.

Въпреки присъствието на някои от лидерите в Реформаторския блок Божидар Лукарски и Корман Исмаилов на конгреса, Мозер изрази резервираност към участие на земеделците в него. Причината е, че някои от партиите в него не желаят да си сътрудничат с тях.

“Те са малко орел, рак и щука и започнали вече да се разпадат, но това си е тяхна отговорност, ние си носим нашата”, подчерта Анастасия Мозер.

Според почетния председател на “Обединени земеделци” в евентуално коалиране с ГЕРБ няма нищо лошо, тъй като и двете партии членуват в Европейската народна партия.

“В края на краищата Бойко Борисов е от демократичната страна на нашия политически живот и аз не съм чула друг бивш премиер, който да излезе и аз го чух лично … и да каже: аз съм направил много грешки, го каза, когато бях тука през лятото, което не се среща често. И той се беше изолирал, мислеше, че той е най-големия, най-великия и видя, че не е така. Всеки има нужда от приятели и партньори. От това разделение в българското общество на демократичната общност няма никой полза, освен враговете на тази демократична общност”, каза пред БНТ тя.

Мозер уточни, че решенията и отговорността за политиката е все пак в ръцете на нейното ръководство. Именно една от основните задачи на днешния онгрес е изборът на нов председател.

Кандидатите за поста са четири – на досегашния председател Петя Ставрева, Моньо Христов, Димитър Иванов и Георги Димитров. Последният се оплака, че не е допуснат да присъства на конгреса. За същото сигнализираха и представители на няколко партийни организации от страната. От “Обединени земеделци” обясниха, че до залата не са били допуснати единствено граждани, които са не са с изрядни делегатски документи.

Според наблюдателите една от основните причини за припирни в земеделската партия в момента е заради отношенията й с ГЕРБ, Реформаторския блок и останалата част от десния политически спектър. Поздравителен писмо до третия редовния конгрес е изпратил председателя на ЕНП Жозеф Дол./КРОСС/