Окръжен съд – Бургас осъди британец на 17 години затвор за убийство

Окръжен съд – Бургас наложи наказание от 17 години „Лишаване от свобода“ на британеца Кенет С., признат за виновен за убийство, което да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим. Съдът осъди подсъдимия да заплати обезщетение в размер на 50 хил. лв. на Р. Б., сестра на пострадалата, за причинените й неимуществени вреди.

Съдът приведе в изпълнение и наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 5 месеца, наложено на Кенет С. по дело на Районен съд – Карнобат, за причиняване на средна телесна повреда на К. Д.

Окръжен съд – Бургас призна подсъдимия Кенет с. за виновен в това, че на 22.06.2021 г., около 01.00ч., в къща в с. Терзийско, община Сунгурларе, в условията на домашно насилие, като нанесъл прободно-порезни наранявания на коремните органи, умишлено умъртвил К. Д., като убийството е било извършено с особена жестокост.

Делото бе гледано по реда на Глава 27 от НПК – Съкратено съдебно следствие, пи диференцираната процедура на чл. 371, т. 1, като се проведе разпит на част от вещите лица и свидетелите по делото.

По време на съдебните прения държавното обвинение определи престъплението, извършено от Кенет С., като умишлено деяние, при форма на вината „пряк умисъл“. Според прокурора, всички доказателства показват, че Кенет С. е целял смъртта на пострадалата. Убийството е извършено и в условията на опасен рецидив. По безспорен начин е установено, че по време на съвместното си съжителство Кенет С. и пострадалата често са употребявали алкохол, възниквали са множество скандали помежду им и насилие. Деянието е извършено в изпитателния срок на предходно осъждане на подсъдимия, за причиняване на средна телесна повреда на К. Д. Прокуратурата пледира за наказание „Лишаване от свобода“ в размер на 20 години. Повереникът на конституираната като граждански ищец и частен обвинител Р. Б., сестра на пострадалата, заяви, че по категоричен и безспорен начин се доказва извършеното от Кенет С. престъпление.

Според защитата по делото не се доказва наличието на умисъл за извършване на деянието с „особена жестокост“. В съдебните пледоарии адвокатът на Кенет С. заяви, че многобройните удари невинаги квалифицират извършителя като жесток човек. Защитата пледира за наказание „Лишаване от свобода“ в размер на 10 години.

В своята последна дума подсъдимият заяви пред съдебния състав, че е тъжен и покрусен от това, което е сторил и помоли съда за състрадание и справедливост.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок.