Орешарски: Нуждаем се от ускоряване на работата по нерешените въпроси между България и Русия

Министър-председателят Пламен Орешарски прие гостуващия в страната ни министър на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров. Двамата обмениха мнения за състоянието на търговско-икономическите отношения между България и Русия и представиха позициите на страните си по кризата в Украйна и проекта „Южен поток”.

Премиерът Орешарски приветства руските инвестиции у нас, нарастващия брой руски туристи и граждани, купуващи недвижима собственост в България, но подчерта, че във взаимната търговия се наблюдават отрицателни тенденции по отношение на всички стоки, с изключение на енергоносителите. Той каза, че е коментирал темата при срещата си в Сочи с премиера Дмитрий Медведев, с когото са постигнали договореност за провеждането на междуправителствена комисия за разрешаване на отворените въпроси. Министър Лавров посочи различни проблеми на двустранните търговско-икономическите отношения, стоящи на дневен ред. В коментар на тях Пламен Орешарски отбеляза: „Фактът, че част от тези въпроси дискутираме още от 90-те години, показва, че трябва да ускорим работата по тях, да насърчим участниците в преговорите да бъдат по-оперативни” и изрази надежда за провеждане на заседание на междуправителствената комисия до края на годината.

По отношение на конфликта в Украйна министър-председателят посочи, че от самото му начало България се е обявила за запазване на териториалната цялост на страната, като в същото време е отправила препоръки към украинските власти за повече интегритетни действия и е осъдила закона за ползването на езиците. „България ще подкрепи всякакви дипломатически усилия за решаването на кризата в Украйна. Колкото по-бързо стане това, толкова по-добре ще бъде за всички”, посочи премиерът Орешарски.

Министър-председателят подчерта, че един от най-важните проекти на наша територия, е „Южен поток”. „Нееднократно сме заявявали силната си заинтересованост от осъществяването му. От самото начало на работа на това правителство започнахме да полагаме усилия за наваксване на изоставанията и постигнахме значителен напредък”, каза премиерът. Той посочи, че спирането на проекта е заради започнатата процедура от Европейската комисия срещу България. „Страната ни е представила коментари по повдигнатите от Комисията въпроси. Смятам, че разполагаме с достатъчно добри аргументи и оставам оптимист, че те ще бъдат приети”, каза министър-председателят. Той отново изтъкна, че проектът е много важен за България и правителството ще положи всички усилия за реализацията му, но в рамките на европейското законодателство.

Министър Лавров предаде на премиера Орешарски поздрави от президента Владимир Путин и от министър-председателя Дмитрий Медведев. В обобщение на изразените в разговора мнения той посочи, че Москва не дели правителствата и държавите на про- и антируски настроени. „Искаме да работим прагматично”, заяви Сергей Лавров.