Оставено в сила решение на АС- Бургас за ПТП с три жертви

Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд – Бургас по делото за катастрофата край ГКПП „Лесово“ през 2020 г., при която загинаха 3 лица, а други 12 бяха ранени.

С решението си от 25 ноември 2021 г. бургаските апелативни съдии измениха присъдата на Окръжен съд – Ямбол, преквалифицираха деянието  и намалиха наказанието на украинския шофьор Октавиан Бетиан от шест на четири години „лишаване от свобода“, както и наказанието „лишаване от право на управление на МПС“ – от осем на седем години.

Тежкият пътен инцидент е от 9 октомври 2020 г. на пътя между гр. Елхово и ГКПП „Лесово“. Товарният  автомобил „Волво“ с прикачено полуремарке, управляван от Октавиан Бетиан, е бил паркиран неправилно в лентата за движение в посока граничния пункт, като самият водач е заспал в кабината на камиона. В 05.35 ч. движещият се с превишена скорост (99 км/час) и на къси светлини в тъмната част на денонощието, в същата посока и лента за движение, автобус „Ивеко“ се сблъскал с паркирания на пътното платно ТИР. В резултат на удара, водачът на автобуса и двама от пътувалите на предните седалки пътници са починали на място, други дванадесет от пътуващите получили средни телесни повреди.

Защитникът на подсъдимия Бетиан е обжалвал решението на Апелативен съд – Бургас пред касационната инстанция. Върховният касационен съд е намерил жалбата за неоснователна и е оставил в сила решението на бургаските апелативни съдии.

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване