Пленумът на БСП потвърди, че не подкрепя първия мандат на ГЕРБ-СДС

Пленумът на БСП потвърди решението на Изпълнителното бюро и на парламентарната група на коалиция БСП за България за прекратяване преговорите с ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство с първия мандат. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обобщи решенията:

“Националният съвет препотвърди решението на Изпълнителното бюро и парламентарната група да прекрати преговорите с ГЕРБ-СДС за първия мандат. Второ, възлага на парламентарната група да гласува “против” правителството, предложено от госпожа Габриел. Трето, когато бъдем поканени за 2-ри или 3-ти мандат – да участваме в разговорите. И, четвърто, при невъзможност да се формира редовно правителство, ако се наложи ново служебно на президента Радев, членове на БСП да не участват в него”.

Тя подчерта, че това е принципна позиция.

“Например, предложеният бюджет от служебния кабинет замразява социалните разходи – замразена минимална заплата, замразено майчинство, детски надбавки и така нататък. А ние обсъждахме тук и бюджета, и нашата социална програма. Служебното правителство изнася и оръжия за Украйна. Ние не бихме искали чрез представители на БСП в правителството и то без съгласието и без да е питана партията, да бъдем отъждествявани с такива политики”.

Конституционно правителство обаче не означавам нищо, потвърди лидерът на ДПС.

“Конституционно правителство, поне на мен, а и на правото, не говори нищо. Да го уточнят какво е. Господин Христо Иванов говори за промяна в Конституцията – да се събере мнозинство, което да промени Конституцията. Само че не чуваме какви точно промени искат. Нищо конкретно не се говори. Отново само общи приказки и лозунги”.

Депутатът от БСП и член на изпълнителното бюро на социалистическата партия Румен Гечев коментира:

“Трябва да има редовно правителство, но ако надделее здравият разум и се разберем по основните приоритети, а не списък по 20 мечти. Няма как да оставим на нулиран бюджет на българския народ след 10 юни. В най-лошия вариант ще бъде удължаване на действието на бюджета, което удължение беше до средата на годината. Тогава нещата не са чак толкова фатални, но са неприятни. За първия мандат, ние сме казали, при това условие ние няма да подкрепим, ако те се намерят мнозинство, това си е техен проблем”.