Последен работен ден за 48-то Народно събрание

Днес е последен работен ден за 48-то Народно събрание. Депутатите отложиха гласуването на четири декларации, свързани с развитието на отношенията ни със Северна Македония. Те са внесени от “Възраждане”, “Продължаваме Промяната”, ГЕРБ-СДС и “Демократична България”.

Вносителите изразяват в мотивите несъгласие с езика на омразата и се подчертава необходимостта властите в Северна Македония да предприемат мерки за прекратяване на целенасоченото използване на агресия срещу България.

Още преди да влязат и да положат клетва, че ще се ръководят от интересите на народа, депутатите от 48-ото НС дадоха ясен знак, че не очакват парламентът да има живот по-дълъг от няколко месеца. И познаха, макар че, според думите им, “положиха всички усилия” да защитят парламентаризма, да се обединят около приоритетите, припознати поотделно от всички, и да излъчат редовно правителство.

Очаква се указът на президента Румен Радев за разпускане на 48-то Народно събрание и насрочване на избори за нов парламент.
С друг указ държавният глава трябва да назначи служебно правителство.

Президентът обяви миналата седмица решението си предсрочните избори да се проведат в първата неделя на април и начело на служебното правителство отново да е Гълъб Донев.