Почитаме паметта на първоапостолите Петър и Павел

На 29 юни почитаме паметта на първоапостолите Петър и Павел. Светата църква ги нарича първовърховни първопрестолници и вселенски учители. Те много са се потрудили за разпространение на словото Божие, претърпели са доста страдания и гонения и са ни завещали в своите послания основните правила на християнската вяра и живот. Най-важните обстоятелства на техния живот са описани в книгата “Деяния на светите апостоли”, а за апостол Петър – и в светото Евангелие. На днешния ден във всички православни храмове се отслужва празнична Света литургия.

В българските народни представи двамата първоапостоли са братя. Св. Петър се възприема като суров, но правдив старец, който държи ключовете от вратите на Рая и допуска в него само праведните души. Според една легенда той бил толкова стриктен, че не допуснал в Рая дори родната си майка, защото според него тя била зла и проклета жена. Народът ни смята Св. Павел за справедлив и далеч по-сговорчив. Пред Райските порти той искал да му поднасят хляб, за разлика от брат му Петър,който очаквал само почит и уважение

Обичаите на този ден повеляват:

На този ден се коли „петровско пиле”. Рано сутринта жените носят в черквата колак и ранни ябълки – петровки. Осветени от свещеника, те носят здраве. На този ден не бива да се върши важна земеделска работа. При суша се прави молебен за дъжд.

По традиция на Петровден на трапезата се нарежда празнично ястие „бял мъж” или „кутмач” (бито прясно сирене, пържено с брашно), петровското пиле, прясна пита, баница с масло и сирене, тиквеник.

Жените отнасят в църквата обреден колак и първите узрели ябълки петровки, за да ги освети свещеникът. После ги раздават за здраве, особено ако в семейството има починали деца. Това вярване е свързано с народните представи за райската градина.

Имен ден празнуват всички с имената Петър, Павел, Павла, Петрана, Полина, Павлина, Петя, Камен. и техните производни.