ПП – ДБ няма да подкрепят ГЕРБ – СДС за кабинет

“Няма да подкрепим първия мандат, както беше решението досега”, заяви пред журналисти съпредседателят на ПП Кирил Петков след среща на парламентарната група на коалицията ПП-ДБ. „Започваме да работим за втория мандат, който виждаме като единствената алтернатива да не ходим на шести избори“, уточни той.

„Ще започнем консултации с всички политически сили в парламента по тяхната готовност да подкрепят конкретни промени в Конституцията по отношение на ВСС, по отношение на прокуратурата.

Че няма да бъде подкрепен първият проучвателен мандат за съставяне на правителство заяви и Христо Иванов, който също е съпредседател на ПП-ДБ. Той подчерта, че това, с което ще започнат, е консултации с всички политически сили в парламента по тяхната готовност да подкрепят конкретни промени в Конституцията. “Смятаме, че ситуацията, която се създаде в последните дни, потвърждава нашата дългосрочна позиция, че българската политическа система, институционална система не може да се нормализира без дълбока амбициозна промяна в Конституцията, по отношение на Висшия съдебен съвет, по отношение на Прокуратурата”, отбеляза той и добави, че е очевидно, че всичко останало дава къси съединения.

“Така, че ние ще започнем този разговор, за да видим има ли политическа база, на която да може да се формира конституционно мнозинство, на база на което наистина вторият мандат да може да бъде реализиран, така че това ще бъде нашият акцент оттук нататък”, обясни Иванов.

Той уточни, че ще разговарят с всички политически сили, включително и с “Възраждане”.