Празнично настроение в Опера Бургас с два спектакъла на „Лешникотрошачката“

В края на успешната и наситена със събития творческа година за Държавна опера – Бургас, културната институция е подготвила традиционното празнично утро „Дядо Коледа идва в Операта“ – на 18-ти декември, със спектакъла „Снежанка и седемте джуджета“, както и две представления на считаната за традиционна балетна постановка по Коледа – „Лешникотрошачката“.

Популярната история по приказката на Е.Т. Хофман „Лешникотрошачката“, по която Пьотр Илич Чайковски е сътворил безсмъртното си едноименно балетно произведение, ще бъде представена с целия си сценичен блясък два пъти предпразнично на бургаска сцена – в неделя, 19-и декември, от 11 часа и в понеделник, 20-и декември от 19 часа в залата на Бургаската опера. Придобилата световна популярност балетна постановка се е превърнала се в задължителна част от коледната програма на всеки музикално-сценичен театър. Двете представления на балетната феерия ще се превърнат в празнични преживявания за всички любители на балета. Чрез средствата на изящното танцово изкуство, балетните артисти ще разкажат историята за чудния сън на малката Маша, нейните приключения във вълшебния свят на сънищата и приказната метаморфоза, превърнала Лешникотрошачката в принц.

Забележителната постановка на емблематичния балет, който по традиция се изпълнява по Коледа е дело на проф. Хикмет Мехмедов и съчетава най-доброто от класическите традиции с присъщия на изтъкнатия хореограф и режисьор перфекционизъм — по отношение на детайлите, имплицитно заложените послания, придаващи емоционален пълнеж на изградените образи.

Освен солистите и ансамбъла на балета на Държавна опера – Бургас, в сценичната феерия по време на двете празнични представления в Зала Опера ще се влеят и талантите на децата от Детски балетен театър “Капка“ и балетните паралелки на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“. Приказната сценография и костюмите са създадени от Радостин Чомаков, репетитор на постановката е Галина Калчева,  помощник-режисьор  – Петър Тихолов. Вълшебната история ще пресъздадат солистите: в първата постановка – на 19-и декември в ролите на Маша и Лешникотрошачката ще бъдат Полина Иванова и Даниел Тичков, на 20-и декември в образите влизат Иванина Иванова и Теодор Цаков. Като Черната кралица ще бъде Яна Бердута, която пред м. февруари т. год. направи успешен дебют в ролята.  В образа на Дроселмайер влиза Светлан Николов, Фриц ще бъде Алекс Раева от ДБТ „Капка“, приятелки на Маша – Ива Овчарова и Натали Иванова, Майка – Анелия Иванова. В атрактивните ансамбли участват: Испански танц – Лая Рамон и Кирил Филипов, Индийски танц – Елена Георгиева, Гергана Георгиева и Стоян Фъртунов, Китайски танц – Събина Косева и Теодор Цаков/ Даниел Тичков, Руски танц – Ивана Фиалковска, Мария Габарова, Бианка-Хелън Джованели и Стефан Типиков, Снежинки – Лая Рамон и Натали Иванова, Розов валс – Анелия Иванова, Натали Иванова, Лая Рамон, Събина Косева, Теодор Цаков/ Даниел Тичков, Кирил Филипов, Стефан Типиков, Стоян Фъртунов.

 

За балетната творба:

„Лешникотрошачката“ е историята на малко момиче, което получава от своя кръстник лешникотрошачка за коледен подарък. Тя все още не знае, че дървеният войник, чието предназначение е просто да разчупва твърдите черупки на лешниците и орехите, ще се превъплъти в приказен принц, който ще я отведе при танцуващите снежинки и феи, при най-красивите кукли и цветя, че ще воюва с краля на мишките и ще се омъжи за нея, за да стане тя приказна принцеса.

Балетът на Чайковски е поставен за първи път в седмицата преди Коледа на 1892 г. в Мариинския театър в Санкт Петербург, но без особен успех. Повече от четиридесет години са били нужни, за да получи световно признание – в Англия е поставен през 1934 г., десет години по-късно успехът го следва в Сан Франциско, САЩ, а след още десет – и в Ню Йорк, където достига върха на славата си. Оттогава балетът се поставя там всяка година по Коледа и това е неизменна традиция. Либретото на „Лешникотрошачката“ е на тандема Всеволожки – Петипа, които са в основата на най-успешните творби на Чайковски.

Постановката на бургаската опера, също традиционна за коледните празници, е добре позната както на сцената в морския град, така и в страната. Преди коронакризата, спектакълът на проф. Хикмет Хикмедов е бил чест гост на театрите в България в края на декември и винаги се е радвал на изключителен интерес

 

Билети за балетните спектакли могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, в мрежите на Grabo и Eventim, както и в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programme в официалния сайт на Държавна опера – Бургас.

Важно:

Според изискванията на ЗАПОВЕД РД-01-856/ 19.10.2021 г. на Министерството на здравеопазването на Р България, спектаклите ще се състоят при посочените в Заповедта условия – изисква се „зелен сертификат за пълнолетните лица.