Представиха идейният проект за укрепване на бургаската църквата „Св. Св. Кирил и Методий“

Представиха идейният проект за укрепване на църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ в Бургас. Амбициозното задание бе презентирано на експертен съвет в сградата на Министерството на регионалното развитие в столицата. Освен експертите, изготвили проекта за укрепване на храма, присъстваха и представители на Министерството на регионалното развитие, както и представители на учредения  тази пролет Инициативен комитет за ремонта на православния  храм от Бургас, начело с народният представител от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски.

Идейният проект за аварийно укрепване бе представен от проф.д-р инж. Йордан Милев, който освен, че маркира етапите за възстановителни работи, представи  данни  и от геоложкия доклад на направените до момента проучвания.

След срещата стана ясно, че в най-кратки срокове предстои да се изготви и работен проект. Инициативният комитет ще направи всичко възможно да осигури нужното финансиране, за да може до края на година укрепителните дейности на храма да започнат.

Припомняме, че Инициативният комитет за спасяване на църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ бе учреден малко преди парламентарните избори през месец май т.г. Сред основните двигатели на инициативата бе инж. Димчо Михалевски.

Храмът се напука, след като започна изграждането на подземния паркинг на едноименния площад в Бургас. Заради опасност за миряните, църквата бе затворена за посещения и иконите изнесени оттам. Сагата с пропуканата фасада продължава повече от година.

Народният представител, който е председател на Комисията по регионална политика в Народното събрание изрази надежда проблемът с храма, да се реши в най-кратки срокове.