Президентът Румен Радев направи изявление след Консултативния съвет по национална сигурност

Президентът Румен Радев направи изявление след Консултативния съвет по национална сигурност, посветен на европейската интеграция на Северна Македония и Албания и ролята на България в този процес.

България препотвърждава позицията си спрямо Република Северна Македония – преговорите за членство в ЕС да не се обвързват със срокове, а с конкретни действия в изпълнение на Договора за приятелство и добросъсдество от 2017 г.

“КСНС обсъди перспективите да интегрирането на Западните Балкани в ЕС. Особено внимание бе обърнато на процеса на интеграция на РСМ, който е в застой. Констатирано беше, че четири години след подписването на Договора от 2017 г, страната-кандидат не направи необходимото за неговото изпълнение и не дава гаранция за изпълнението на неговите ангажименти”, заяви Радев.

Преди 30 години – на 15 януари 1992 г. България първа в света признава днешна Република Северна Македония като самостоятелна държава, напомни Радев. Страната ни никога не е отричала и не отрича правото на гражданите на РСМ да се самоопределят на базата на собственото си самосъзнание, както и да ползват совите езици според конституцията на своята държава.

“В същото време България държи на пълното равноправие на македонските българи с останалите части от народи в РСМ с изричното изписване в тяхната конституция”, заяви президентът.

Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи, 120 000 от които са български граждани и граждани на ЕС, в последно време ескалира в открити публични атаки, подчерта Радев.

“Участниците в КСНС се обединиха около мнението, че са необходими всеобхватни, целенасочени и ресурсно осигурени действия за възстановяване на доверието и активизиране на двустранното сътрудничество между България и РСМ във всички области от взаимен интерес”, каза президентът.

От особено значение са проектите, осигуряващи транспорта, дигиталната и енергийна свързаност, с акцент върху Коридор 8.

Приети са следните предложения:

  • При провеждане на вътрешната политика Министерският съвет да спазва националната позиция на България, като спазва изискванията от Договора през 2017 г, Рамковата позиция от 2019 г. и декларацията на 44-ото Народно събрание;
  • Даването на съгласие за началото на преговори за влизане на РСМ в ЕС да не се обвързва със срокове, а с реални резултати, особено по отношение на македонските българи;
  • Изпълнителната власт да продължи да работи за отчитане на изпълнението на Договора от 2017 г. в преговорния процес за членство на РСМ в ЕС;
  • Изпълнителната власт да изготви и обезпечи план за действие с мерки за постигане на осезаем напредък във всички области на двустранните отношения;
  • Изпълнителната власт да предложи на партньорите в РСМ създаването на съвместни работни групи по области в съответствие с Договора за добросъседство от 2017 г.
  • Изпълнителната власт да предприеме мерки за ускоряване изграждането на Коридор номер 8 съвместно с РСМ и Албания, като единен проект – автомагистрала, жп линия, енергийна и дигитална свързаност.
  • НС да предложи на законодателния орган на РСМ създаване на структуриран диалог между групи за приятелство и парламентарни комисии, който да засили доверието и да подпомага цялостния процес.

КСНС препотвърди и позицията на България по отношение на Албания – че страната е готова за начало на преговори за членство в Европейския съюз.

Всички участници в КСНС се обединиха около позицията да бъде активизиран диалогът между България и РСМ, който през последните няколко години буксува на всички нива – бизнес, икономика, инфраструктура, енергийни проекти.

Заседанието на КСНС се провежда броени дни преди подготвяното посещение на премиера Кирил Петков в Скопие на 18 януари, където ще се срещне с бъдещия премиер на югозападната ни съседка Димитър Ковачевски.

Кирил Петков обеща създаването на още четири работни групи към буксуващата в дейността си историческа комисия, както и самолетна връзка София – Скопие.