Премиера на балета „Червената шапчица“ в събота в Опера-Бургас

В съботния ден, 29 октомври, от 11,00 часа в залата на Държавна опера – Бургас най-малките приятели на музикално-сценичното изкуство, придружени със своите родители или близки, на които една от най-популярните детски приказки – „Червената шапчица“,  също е била любима, да се готвят за фееричен спектакъл със смайващи визуални елементи и чудесна балетна адаптация на приказната история от Шарл Перо и Братя Грим /съответно пресъздадени във Франция и Германия/.

Артистите от балетната трупа на Бургаската опера репетират усилено за раждането на новото детско заглавие. Видимо е голямото желание и отдаденост на творческия процес на постановчика – Мария Табакова, чието дело са балетната адаптация, хореография и режисура на предстоящия премиерен спектакъл, помощник‐режисьорите – Лина Пеева и Петър Тихолов, както и на специалистите от техническите служби, които готвят една постановка на най-високо визуално ниво. Художник по костюмите е Натали Маркова, мултимедия – Красимир Марчев.

Декорите на новия балетен спектакъл са приказни, костюмите и реквизитът са с осъвременени елементи и носят приятни закачливи изненади. Всички, които пряко или косвено са замесени в приключението, са заредени с настроение и творческа енергия.

Познатата на всички приказна история за Червената шапчица, Вълка, Бабата, Ловеца е разказана по иновативен начин и съдържа задължителната за всяка приказка поука. В сюжета на премиерния балетен спектакъл има преплетени хумористични елементи,  съчетани с динамиката на действието и редуващи се красиви музикални мотиви, гарантиращи вълнение и естетическо удоволствие.

За ролите в премиерния спектакъл в събота се готвят: Червената шапчица – Даниела Туртуманова-Стоянова и Ива Кавръкова, Вълк – Даниел Тичков, премиер-балетист, Ловец – Кирил Филипов, Майка – Емона Георгиева и Елена Георгиева, Баба – Мария Габарова, Разказвач – Бранимир Недков и Йордан Христозов. В спектакъла участват и солисти и ансамбъл към балета на Държавна опера – Бургас.

Ето какво разказва – с нескривано и обяснимо вълнение, преди премиерата Мария Табакова, която, освен режисьор, е и председател на Комисията по туризъм в Общинския съвет на Бургас:

“Популярната приказка оживява на сцената на Държавна опера – Бургас под формата на балетен спектакъл! Постановката е интересно предложение, както за малките, така и за по-големите зрители. За мен е изключително удоволствие, че имам възможността да осъществя тази постановка именно на сцената на Бургаска опера. Екипът, с който работя, е много адаптивен към новите неща. Работата ми с артистите върви доста спокойно и последователно. Благодарна съм за поканата, която получих от г-н Александър Текелиев! Различното в този балетен спектакъл е, че ще има разказвач “Шарл Перо” – в него ще се превъплъти Бранимир Недков Бранимир Недков. Сюжетната линия ще бъде спазена по оригинала на приказката. В този балет ще има много хумористични моменти, които се надявам да забавляват малкия зрител. Постарала съм се да добавя и лек образователен характер на постановката. За да може всяко дете да извлече поука –  „Доброто винаги трябва да побеждава”. Иновативното в спектакъла са декорите, които са изцяло заместени с мултимедия. Това потапя зрителя в една наистина приказна среда. Музикалното оформление включва фрагменти от произведения на: Гершуин, Прокофиев, Чайковски, Григ, Хачатурян и детски анимациони филми, което мисля, ще предаде допълнително добрина и вълнение, за да се подчертае красотата на приказката.”

Нека с премиерния спектакъл в събота и ние, възрастните, да си припомним безметежното време на детството, подвластно на приказните сюжети, с всички изживени и неизживени приключения, заедно най-малките, които имат нужда от приказки с поучителен край, представени по професионален  и занимателен начин. A новата детска постановка на Държавна опера – Бургас обещава да стане хит – елате в събота и ще разберете защо!

Билети – на касата на Операта, каса “Часовника”, както и в мрежите на Grabo https://grabo.bg/burgas/detski-balet-0bbqr и Eventim https://www.eventim.bg/…/drzhavna-opera…/performance.htm.