Произведения от Хайдн и Моцарт звучат на Коледния концерт в Операта

В навечерието на Коледа, обединяващ символ на човешките стремежи към един по-добър и по-хармоничен свят, в който съществува споделеност между хората, повече доверие, топлота и разбирателство, Държавна опера – Бургас е подготвила прекрасна музикално-естетична изненада  – мащабен Коледен концерт с участието на солисти, оркестър и хор – на 22-ри декември, сряда, от 19.00 часа в залата на Бургаската опера.

В програмата са включени произведения на представителите на Виенската класическа школа Йозеф Хайдн и Волфганг Амадеус Моцарт, обединени в общия замисъл, подчинен на всеобщото настроение, което е породено от светостта на предстоящия коледен празник.

Под съпровода на оркестъра на Бургаската опера, с диригент маестро Йордан Дафов и концертмайстор Христо Белчев, на празничната сцена ще излязат солистите: виолончелистът Атанас Кръстев, сопраното Мария Цветкова-Маджарова, тенорът Яни Николов и Костадин Мечков, бас . В програмата ще вземат участие и артист-хористите от хоровия състав на Държавна опера – Бургас с диригент Невена Михайлова, както и младите таланти от Детски хор „Милка Стоева“ с диригент Светла Стоева.  Хор „Милка Стоева“ е носител на традициите на дългогодишна хорова школа, с великолепни национални и международни изяви и престижни награди през годините. Само преди дни младите певци от хора взеха участие в спектакъла на операта „Тоска“ от Джакомо Пучини на сцената на Операта.

В музикално-сценичната феерия на 22-ри декември солистите и хоровите формации ще създадат празничните акорди на Коледния концерт и ще предадат на публиката заряда, породил се от съприкосновението с изкуството, което е неоценим коледен дар.

Зад диригентския пулт застава доайенът маестро Йордан Дафов, който е носител на наградата “Златен век” на Министерството на културата. Талантливият и уважаван диригент е сред изявените дейци, отличени за приноса си в развитието на културата и утвърждаването на националната идентичност.

Специален гост на Коледния концерт ще бъде известният млад виолончелист Атанас Кръстев, който в рамките на около година за трети път ще бъде солист на оркестъра на Бургаската опера. Големият български виолончелист, музицирал по световните сцени и вече титулуван доц. д-р Атанас Кръстев, е носител на 16 първи и извънредни награди  от международни конкурси в  Австрия, Испания, Чехия, Сърбия и България.

В празничната програма на Коледния концерт ще прозвучат: Увертюра от операта “Отвличане от Сарая” от Волфганг Амадеус Моцарт, Концерт за виолончело и оркестър №1 в До мажор от Йозеф Хайдн и меса „Нелсън“ – за солисти, хор и оркестър от Хайдн.

Ето и споделените емоции на солистите на меса „Нелсън“:  „Хайдн е един от най-сложните композитори за изпълнение. Изисква се много виртуозност и точност, музикално и технически овладян глас. Нелсън меса е изключително красива и вдъхновяваща. Щастлива съм, че ще ни се случи в този състав и с този диригент. Маестро Дафов е еталон за прецизност в поднасянето на автора. Заповядайте да съпреживеем заедно този празник!“ – Мария Цветкова-Маджарова, сопран;

„Голяма чест е за мен да участвам в концерта на маестро Йордан Дафов. Благодаря на ръководството на Държавна опера – Бургас за шанса да се докосна до творчеството на Хайдн и по-специално на красивата  меса „Лорд Нелсон“, творба, написана във време на силен страх за бъдещето на Австрия. С  прекрасните ми колеги Ви очакваме на 22 декември от 19 часа в залата на Операта!“ – Калина Попова, мецосопран;

„Изключително удоволствие за мен и моите колеги е да вземем участие в ежегодния концерт на маестро Йордан Дафов. За мен е истинско удоволствие да бъда част от това събитие! Каня бургаската публика в четвъртък от 19 часа в залата на Операта, заедно да се потопим в това невероятно произведение в навечерието на светия християнски празник Коледа!“ – Яни Николов, тенор;

„Скъпи приятели на музиката, бургазлии и гости на града, аз и моите колеги Ви каним на нашия традиционен коледен концерт на 22 декември. Нека в навечерието на този светъл празник заедно се насладим на красивата музика на Хайдн в изпълнение на солистите, оркестъра и хора на Бургаската опера, под вещото ръководство на маестро Йордан Дафов. Надявам се голямото удоволствието и удовлетворение, което изпитваме като изпълнители, да предадем и на вас, нашата публика.“ – Костадин Мечков, бас.

В благословените дни преди Коледа Държавна опера – Бургас пожелава на всички почитатели на музикалното изкуство хармония, мир, благоденствие и любов – като най-човеколюбивото измерение на Бог, пресътворен в земните дела!

Билети за Коледния концерт – на касата на Операта, каса „Часовника“ /работи и в събота/, както и в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/koleden-kontzert-0kmmg2v и Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1319981/performance.html.