Протестиращи поискаха оставката на Горанов

Протестиращи пред парламента поискаха оставката на финансовия министър Владислав Горанов заради променята в Закона за Държавното обществено осигуряване, според която вноските от частните фондове да могат да се местят еднократно и окончателно в НОИ.

Според протестиращите решението за прехвърляне на част от партидите в частните фондове в НОИ не е в интерес нито на държавата, нито на гражданите. Те смятат, че подобно решение би имало дългосрочни негативни последици и върху финансовата, и върху пенсионната система.

Въпреки че финансовият министър заяви готовност за подобряване на сегашното предложение и обяви дори срок за това – между 1 януари и 31 март догодина, протестиращите издигнаха плакати с надписи “Горанов да си ходи” и скандираха “Оставка”.

Вчера над 500 души се събраха на протест против национализацията на пенсиите пред Министерския съвет.

“С това споразумение, на практика се замрази възможността за каквато и да е ефективна и дългосрочна реформа в пенсионната система в полза на българските граждани. Отвори се вратата за национализация на втория стълб на пенсионното осигуряване и за популистко харчене на спестени от българските граждани пари. И ни се показа, че гласът на няколко синдикални лидери струва повече от обещанията, за които са гласували стотици хиляди български граждани”, обявиха протестиращите в социалната мрежа, където беше организиран протестът, пише Кросс.