Протестиращи с опит за щурм за влизане в сградата на Народното събрание

Националният протест срещу зеления сертификат, организиран от партия “Възраждане”, започна в 12:00 часа. Към 16:00 часа една част от демонстрантите започнаха да се разотиват, а друга голяма част от тях се насочиха към президентството и Министерството на здравеопазването. Здравният министър Асена Сербезова прие представители на протестиращите. Хората от митинга имат възможност да слушат на живо преговорите чрез тонколони, поставени върху автомобил. Протестът има разрешение за провеждане до 18:00 часа.

По-рано днес  протестът прерасна в опит за щурм за влизане в сградата на Народното събрание. Демонстрантите пробиха полицейския кордон и стигнаха до сградата на парламента, но бяха възпрени от полицията.

Главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров обясни, че при сблъсъците има петима пострадали полицаи. Единият е със счупен пръст, другият е със счупено ребро. Има и служител – жена, която също е пострадала. Той обясни, че умишлено пред сградата на Народното събрание не са използвани щитове и палки от полицията, за да се покаже, че всичко трябва да бъде мирно. Има и задържани граждани.

Към момента обстановката е спокойна.

По повод днешния протест, организиран от партия „Възраждане“, министър-председателят Кирил Петков изрази съжаление, че заради наложената му карантина не е успял да отиде при скандиращите пред Народното събрание. Но е готов да чуе идеите им още този петък, когато се очаква наложената му изолация да отпадне. Кирил Петков за пореден път заяви, че приема и уважава правото на всеки да протестира. Не приема, обаче, фактът, че предварително обявеният като мирен, протестът се е превърнал в опит за нахлуване в сградата на парламента. Опит, при чието овладяване пострадаха и служители на реда. Министър-председателят беше категоричен, че на прага на петата ковид вълна, отмяна на зеления сертификат не може да бъде направена. Единственият начин щетите от пандемията да бъдат ограничени е масовата ваксинация, подчерта отново премиерът.