Протест пред парламента в подкрепа на Никола Минчев

Граждани се събраха на протест пред парламента в подкрепа на Никола Минчев, който днес беше отстранен от поста председател на Народното събрание, съобщи БНТ. Събитието беше организирано във Фейсбук под наслов: “Мафията отстрани Минчев: да защитим европейска България без мафия”.

По време на почивката, дадена от дебатите по актуализацията на бюджета, при протестиращите излязоха премиерът Кирил Петков, вицепремиерите Асен Василев и Корнелия Нинова, като и самият Никола Минчев “Нямам думи, не съм очаквал да ми се случи това. Само мога да благодаря на новото мнозинство, че ми се случи това”, каза Минчев. “Продължаваме да се борим и борбата ще бъде успешна – няма съмнение в това. Благодаря ви!”, допълни той.

“Ще се върнем отново, по-силни, няма да се откажем! Не сме си го и помисляли”, заяви Никола Минчев.

При протестиращите бяха и народни представители от коалиционния партньор на “Продължаваме промяната” – “Демократична България.

При хората излезе и председателят на ПГ на “Има такъв народ” Тошко Йорданов, който обаче беше освиркан и замерян от протестиращите, които не пожелаха да говорят с него и той беше прибран в парламента от полицията.

Ето какво казаха някои от участниците в протеста, цитирани от БНР:

“Мотивите са, че интелигентните, мислещи, можещи хора трябва да бъдат оставени да си гледат работата, а не всеки път да се появява мафията и да изрива всичко, което си струва.”

“Тук към, защото взе да ми писва от всички безобразия, които се случват в Народното събрание.”

“Това гласуване за мен не беше насочено срещу Никола Минчев, а беше тест за вота другата седмица срещу правителството, за да може да се тества дали ще мине новото мнозинство.”

“И го тестваха, и мина. Очевидно трябва да се готвим за нови избори.”

Протестиращите се преместиха към 20.30 ч. към служебния вход на парламента , за да посрещат излизащите от дебатите по актуализацията на бюджета депутати.

Те заявиха, че ще протестират всеки ден, за да може “мафията да не се върне на власт”. Скандиранията с възгласи “Подкрепа” и “Победа” продължават.