Проф. Начев: При всички случаи парите за здраве няма да стигнат

“При всички случаи парите отделени за здраве до края на годината няма да са достатъчни.” Това каза в сутрешния блок на БНТ „Денят започва” проф. Генчо Начев – директор на болница „Св. Екатерина”. По негови думи в момента не може да се каже точно колко пари са необходими, защото не се знае какви ще бъдат отчетите и колко ще похарчат болниците.

Според д-р Начев обаче едва ли ще се стигне до вариант болниците и лекарите да връщат пациенти. “Но ние пак вървим след събитията. Ние чакаме да се създаде напрежение и тогава започваме да обсъждаме тези теми. Докато е сбъркан начинът на финансиране на болничната помощ, винаги ще има тези проблеми. Винаги ще има напрежение периодично – в средата и края на годината. И колкото и пари да има за здравеопазване, те ще потъват като каца без дъно”, смята директорът на болница „Св. Екатерина”.

Проф. Генчо Начев е категоричен, че финансирането на болниците изначално е сбъркано – плащането чрез клинични пътеки е грешно, защото клиничните пътеки са инструмент за качество, а не инструмент за финансиране.