Пътниците искат касов бон и в автобуса

Пътниците вече свикнаха да си искат касов бон освен в магазин, и в автобус. Това показва статистиката на бургаския превозвач „М-Бус”, който в началото на годината  въведе касови апарати в автобусите си. За близо половин година наблюденията на превозвача показват, че  пътниците повече държат да получат фискален бон, отколкото билетчето, което често не пазят, коментира управителят на фирмата Румен Христов.

Фискалните устройства  помагат много и за контрола  от страна на фирмата върху коректното отчитане на приходите.  „Ограничава се  възможността от повторно ползване на  билети от персонала с цел злоупотреба. Отделно  във всеки  момент можем да видим от коя точка на маршрута колко билета са издадени”, разясни още Христов.  Нещо повече – отчетността, която осигуряват касовите апарати,  е толкова стриктна, че вече са  факт и наложени дисциплинарни наказания на шофьори  и кондуктори, които са допускали злоупотреби.„Призовавам всички пътници да си искат касовите бонове и ако им се откаже, да сигнализират. Недаването на билет е сериозно нарушение, защото някои от тях са с висока стойност”, добавя Христов.  Освен за контрола касовите апарати помагат много при изготвянето на анализи за по-натоварените спирки и периоди.  

В момента кондукторите на „М-Бус” обслужват с касови апарати  общо 8 линии, сред които вече и градския  транспорт на Карнобат. Сред останалите са автобусите от Бургас до Варна, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Плевен, Свищов, Поморие, созополските села  Габър, Вършило и др. Предстои въвеждането им  и по линията, свързваща Бургас  и Карнобат.  Това е необходимо, защото според Закона за автомобилните превози до края на тази година всички  превозвачи задължително трябва да въведат  фискални  устройство за директна връзка с Националната агенция по приходите (НАП). Практиката на бургаския превозвач обаче показва, че  по най-натоварените линии като Бургас – Айтос и Бургас – Слънчев бряг  тяхното използване е трудно, затова там все още не функционират.

„На билета  трябва да пише линията и  дестинацията, по която пътуваш. В градския транспорт е лесно, защото кодовете и цените са еднакви.  По извънградските  линии има  различни кодове за различните дестинации и цени. Например по линията Слънчев бряг – Бургас има десет дестинации. Там, където има много спирки по  трасето и голяма динамика на качване и слизане, обслужването с апарати към момента може да се каже, че не е възможно. Ако трябва да ги обслужваме с касови апарати в голям автобус трябва да има поне двама кондуктори, което не е оправдано за момента”, допълват от „М-Бус”. От бургаския превозвач се надяват след диалог с браншовите организации управляващите да приемат  промени в  Закона за автомобилните превози, които да позволят по най-натоварените линии да не се използват фискални устройства или процесът да бъде опростен.