Работници от ТЕЦ-ове масово протестират

И днес работниците от ТЕЦ-Сливен излизат на протест заради забавени заплати.Работещите в топлоцентралата предупредиха, че предприятието може да затвори и Сливен да остане без парно. ТЕЦ-ът чака от НЕК над 3 милиона лева.

Дочо Дочев – заместник – председател на синдикалната секция на КНСБ в ТЕЦ -Сливен, обясни, че са изпратили декларация до министъра на икономиката и до НЕК, в която настояват за диалог и решаване на проблемите. Ако това не се случи ще повторят символичния си протест от събота, когато работниците от топлоцентралата изразиха недоволството си, без ТЕЦ-а да спира работа. Ако се наложи, може да се предприемат и крайни действия, но едва ли. Предполагам, че са умни хора, ще направят всичко възможно да има диалог, да решим донякъде проблема, надява се Дочев, цитира Агенция Кросс. По думите му задоволително за работещите в ТЕЦ Сливен би било изплащането на електроенергията, която произвеждат и регулярно получаване на заплатите.

Това е поредният протест заради неизплатени пари. Вчера протестираха енергетиците от Русе, които заявиха, че ако не се направят някакви плащания към дружеството, протестите ще продължат до края на седмицата. Днес отново в 11.30 часа работници и служители ще се отправят към Дунав мост.

И работниците от плевенската “Топлофикация” ще блокират днес за един час главния път от Плевен за Русе, в района на разклона за село Згалево, с искане НЕК да изплати дължимите на дружеството 27 милиона лева за произведена енергия. Забавянето на плащанията води до невъзможност за издължаване към „Булгаргаз” и до реална опасност от блокиране на сметките на топлофикационното дружество, обясняват протестиращите.