Расте недоволството сред хотелиери по Южното Черноморие, приютили бежанци от Украйна

Расте недоволството сред хотелиери по Южното Черноморие, приютили бежанци от Украйна. Причината е, че дни преди обявения срок, в който бягащите от войната трябва да напуснат хотелите, няма никаква яснота как и кога ще се случи това.

Държавната агенция за бежанците обяви, че до края на този месец ще премести бягащите от войната в държавни ведомствени бази. Междувременно се оказа, че няма регистър колко са тези бази, с колко легла разполагат и в какво състояние са. Проверка на bTV показа, че част от тях е нуждаят от сериозен ремонт, а други са заети, а недоволството по Черноморието, където туристическият сезон започва, расте.

Ние сме много притеснени, защото днес е 12 май, а до 31 остават само две седмици. Нямаме абсолютно никаква информация какво ще се случва, как се случва, откога ще започне и кога ще приключи това. Това води до много голямо напрежение както за хотелиерите, така и за самите бежанци. Има много рискове, които ние поставихме в нашите писма и искахме отговори на тези въпроси, за да можем ние да си планираме, казва хотелиерът Радостин Дачев, приютил 350 украинци.

Ситуацията в „Слънчев бряг” в момента е хаос, допълва колегата му Венелин Ташев, в чийто хотел има 2600 души. По думите му има хотели с резервации от 18 май, а той очаква първите туристи на 22 май, цитира Кросс.  Има хотелиери, които нямат договори с туроператори и могат да оставят бежанците при тях, но все още няма яснота какво предстои.