Романтичният балет „Жизел“ отново на бургаска сцена

baletПървото събитие в програмата за м. декември на Държавна опера – Бургас е балетната класика „Жизел“ по музика на Адолф Адам, считана за един от най-романтичните балетни  произведения, ще представи отново на бургаска сцена новия прочит на красивата любовна история – постановка и режисура на Галина Калчева, която е и репетитор на балетната трупа на Държавна опера – Бургас. Спектакълът е на 3-ти декември, петък, от 19 часа в залата на Бургаската опера. Дългоочакваната премиера на 24 април т. год. в залата на Бургаската опера на „Жизел“ бе събитие за почитателите на изящното балетно изкуство Спектакълът бе представен повторно с успех само 20 дни след премиерата – отново в залата на Операта, както и на сцената на Летния театър – в програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2021 г. „Жизел“ е с изцяло нов декор и костюми, впечатляващи с романтичен размах, усет към детайлите, характерни за епохата и посланията на произведението.

Хореографията на балета в две действия „Жизел“ е на Жан Корали, Жул Перо и Мариус Петипа /редакция – Леонид Лавровски/. Художник на декора е всепризнатият български майстор на сценографията Иван Токаджиев, Анна-Мария Токаджиева е художник на изящните костюми, съобразени с стилистиката на постановката, помощник-режисьор е Петър Тихолов.

Персонажът на нежната невинна девойка Жизел, която има трагична съдба, но чрез силата на любовта си успява да спаси своя любим, дори от погубващия свят на сенките, ще бъде представен от младата солистка на балетната трупа Полина Иванова. Тя направи блестящ дебют в ролята на 14-и юли  на сцената на Летен театър – Бургас. В премиерния спектакъл и във втория спектакъл Полина Иванова бе в образа на кралицата на вилисите Мирта, а в ролите на Жизел и Алберт бяха Иванина Иванова и Емил Йорданов. В петък на бургаска сцена излиза премиер-балетистът Даниел Тичков като Алберт – принц, преоблечен като обикновен селски момък. Той също дебютира в ролята с голям успех на спектакъла на „Жизел“ през м. юли. В образа на Мирта, предводителката на вилисите, влиза примабалерината Иванина Иванова. Според славянските легенди, вилисите са приказни същества – духове на девойки, които са напуснали земния живот, преди да се задомят.  Младите нетленни създания не са намирали покой в гроба, тъй като приживе не са задоволили желанието си да танцуват. Затова те излизат нощем от гробовете си, събират се на групи край големите пътища и причакват случайни минувачи, увличат ги в непрестанни танци, докато паднат мъртви от изтощение. Образа на лесничея Ханс, влюбен безнадеждно в Жизел, но без красивата девойка да споделя чувствата му, ще представи солистът на балетната трупа Теодор Цаков.

В ролята на Батилда влиза Анелия Иванова, като Херцога ще се представи Светлан Николов, Берта ще бъде София Ловджиева, Вилфред – Стефан Типиков. Атрактивното динамично Pa de deux в първо действие ще представят Натали Иванова и Кирил Филипов. На красиво оформената с приказен декор сцена в петък излизат още: Яна Бердута, Даниела Туртуманова-Стоянова, Лая Рамон, Ива Овчарова, Събина Косева, Рая Чакърова. В мащабния спектакъл участват и солисти и ансамбъл към балетния състав на Държавна опера – Бургас, всеки от тях – неотменна част от цялостната феерия и емоционално внушение на романтичното произведение. В балетната феерия вземат участие и ученици от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас, Детски балетен театър „Капка“ и танцьори от Фолклорен ансамбъл „Странджа“.

 „Жизел е най-романтичният балет от шедьоврите на класическото наследство. Създаден е от изключителните майстори Жул Перо, Жак Корали и по-късно – Мариус Петипа  /както и различни редакции, най-сполучливата от които е на Леонид Лавровски/. Спектакълът е бисер за всяка балетна трупа. Премиерата на „Жизел“ на балетната трупа на Държавна опера – Бургас посветихме на всички артисти, които в днешно време е много трудно да поддържат формата си. Артистът има нужда от своята публика, за да се чувства „Артист“, разказва за своята постановъчна рожба Галина Калчева, режисьор на „Жизел“.

Ето какво споделя Полина Иванова за ролята си на Жизел:

“Въпреки всички препятствия преди премиерата на „Жизел“, съм безкрайно щастлива, че успяхме да подготвим този красив спектакъл с помощта на целия екип. Всеки от нас даде най-доброто от себе си и вложи цялото си сърце, за това наистина да се случи магия на сцената и мисля че успяхме. Пожелавам на добър час на всички колеги!”

Билети за „Жизел“ можете да намерите на касата на Операта, на каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, както и в мрежите на Grabo и Eventim.

ВАЖНО:

Според изискванията на ЗАПОВЕД РД-01-856/ 19.10.2021 г. на Министерството на здравеопазването на Р България, концертът ще се състои при посочените в Заповедта условия