Руската и американската версия за инцидента над Черно море

Посланикът на САЩ в Москва е отправил протест към руските власти заради инцидента над Черно море, при който бе унищожен американски разузнавателен дрон, предаде Франс прес.

Руският посланик във Вашингтон е бил привикан в Държавния департамент, за да му се разясни гледната точка на Съединените щати, че инцидентът представлява нарушение на международното право от руска страна.

Американската версия за инцидента в близост до полуостров Крим е, че американският дрон “Рийпър” е летял в международно пространство, когато е бил ударен от руски изтребител.

Руското военно министерство опроверга това съобщение като изтъкна, че дронът се е разбил след като загубил височина в резултат на резки маневри,цитира БНР.

Руското министерство на отбраната коментира информацията на американските военни за сблъсък между американски дрон и руски Су-27 над Черно море ето така:

Американският дрон е летял към руската граница с изключени транспондери. Руските изтребители не са осъществили контакт с безпилотния летателен апарат и не са използвали бордови оръжия, пише БГНЕС.

„Средствата за управление на руските ВВС сутринта са регистрирали полет на американски безпилотен апарат MQ-9 по посока на руската държавна граница”, заяви Министерство на отбраната на Русия. „Дежурните изтребители от силите за противовъздушна отбрана са били вдигнати във въздуха, за да идентифицират нарушителя над водите на Черно море.”

Оттам се допълва, че поради внезапна маневра американският дрон е преминал в „неконтролируем полет със загуба на височина и се е сблъскал с водната повърхност”.

„Руските изтребители не са използвали бордови оръжия и не са влезли в контакт с американския дрон, като благополучно са се върнали на летището”, завършва изявлението, цитирано от Кросс.