Ръст на приходите в НАП Бургас

Близо 23 милиона лева осигуровки в повече в сравнение с 31 май 2021 г. са събрани в НАП Бургас. Това е устойчив ръст от 10 %. Най-високо е увеличението при постъпленията от корпоративен данък – 22 %. В абсолютна стойност това са 6 милиона лева повече. Приходите от данък върху доходите на физическите лица са с близо един милион лева повече. Общите постъпления в териториалната дирекция на НАП Бургас за първите пет месеца на годината са над 449 милиона.

От приходното ведомство в морския град уточняват, че в края на май приходите за централен бюджет са 194 милиона лева, като данъкът върху доходите на физически лица е 76 млн. лв., 32 млн. лв. е корпоративният данък и повече от 68 млн. лв. ДДС.

Приходите от осигурителни вноски към 31 май надвишават 255 милиона лева, в това число над 151 млн. лв. са за държавно обществено осигуряване, 70 млн. лв. – за здравноосигурителни вноски и 34 млн. лева за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Териториалният директор на НАП Бургас Татяна Кънчева благодари за професионализма и добрата работа на служителите и коментира, че ръстът на доброволното деклариране и плащане от страна на бизнеса и гражданите отбелязва устойчива тенденция. „Усилията ни са точно в тази посока, акцентираме на активната комуникация и партньорския подход с граждани и фирми. Където не срещаме разбиране, а това се случва все по-рядко, влизат в сила контролните механизми и мерките за принудително събиране на просрочени задължения. Голямата ни цел е икономиката да бъде в максимална степен на светло“, добави още  териториалният директор на НАП Бургас.

В национален мащаб за първите пет месеца на годината постъпленията в приходната агенция са над 11,9 млрд. лева, което е с 1,1 млрд. лв. повече спрямо същия период на миналата година.