Снежина Маджарова и Ивелина Василева за проблема с имотите на тракийските бежанци

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин признава за застой по отношение на намиране на решение на проблема с имотите на бежанците от Източна Тракия и Мала Азия. По време на мандата си е разпоредил преглед, с участие на юристи и други експерти, на Ангорския договор, като цената на услугите им остава тайна. Резултатите от работата също.

Това става ясно от писмен отговор на въпрос зададен от народните представители от ПП ГЕРБ-Бургас Снежина Маджарова и Ивелина Василева.

„Въпросът за уреждането на имуществените претенции за наследниците на бежанците от Източна Тракия и Мала Азия от дълги години вълнува много наши съграждани. Липсва каквато и да е била публична информация относно предприетите от вашето правителство действия по този казус”, пише в мотивите на питането на депутатите от Бургас.

„Многократно в приемните ни дни сме се срещали с представители на Тракийските дружества, които са поставяли проблемите си пред нас. Тъй като повече от година има пълна неяснота около действията на Министерството на външните работи ние зададохме конкретни въпроси за работата на министъра по темата. За съжаление очевидно няма никакво движение по казуса, но за сметка на това вероятно са раздадени хонорари за външни експерти, чиято работа или е секретна или изобщо не е свършена”, коментира народният представител Снежина Маджарова. Тя вече предостави в оригинал отговора на министър Вигенин на няколко от Тракийските дружества, които потърсиха контакт с нея.