Срещата на премиера с представителите на транспортния бранш приключи със скандал

Със скандал приключи срещата на премиера Кирил Петков и представителите на транспортния бранш, които напуснаха срещата 40 минути след началото на разговора, съобщи БНР.

Магдалена Милтенова от Съюза на автобусните превозвачи обясни, че 9 от 10-те превозвачески фирми, поканени на срещата с премиера Кирил Петков и вицепремиера Гроздан Караджов, са напуснали срещата, защото им е била посочена вратата:

“Току-що бяхме помолени да напуснем срещата, защото министър-председателят заяви, че в тази зала той ще определя правилата и той казва, какво се случва. И, ако на нас не ни харесва това, което говори, можем да станем и да си тръгнем – ние това и направихме. Съжалявам, но държавата не е на министър-председателя. България не е на ПП, България не е на нито един министър. България е на всички нас, българските граждани, които сме гласували и сме дали гласа си за тези хора. Така че това, което се случва в момента, крайното неуважение към нашия бранш, крайното неуважение към български граждани… Фактът, че министър-председателят /има и запис, можете да го видите/ може да си позволи да каже: “Ако не ви харесва, станете и напуснете. Вратата е там” е скандално”, заяви Милтенова.

Премиерът Кирил Петков е отказал да бъде намален акциза на горивата, позовавайки се на европейска директива, което обаче се оспорва от превозвачите, които цитират писмо от страна на Европейската комисия.

Това, което следва след провалената среща, е, че от 10 май превозвачите започват протести. Предварително беше насрочен протест на 18 май, който ще се състои, но няма да се изчака до тази дата, така че началото ще бъде от 10 май, вероятно с блокади, но това ще бъде уточнено малко по-късно, посочиха пред журналистите от превозваческите фирми от транспортния бранш.

Министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов, който е участвал в срещата с представителите на транспортния бранш, потвърди, че след скандала е останала една асоциация – на малките и средните превозвачи. Техен представител вози в камиона си премиера Кирил Петков преди няколко седмици, за да го запознае с проблемите по пътищата.

Министър Караджов обясни, че до напрежение се е стигнало след като на няколко пъти премиерът е бил прекъснат от присъстващите на разговорите. Караджов изрази надежда, че ще има нова среща.

Правителството ще анализира исканията на превозвачите, за да реши дали исканията им са изпълними. Караджов обаче не смята да отстъпва за разширяването на обхвата на ТОЛ-системата и повишаването на цените.

“Защото смятам, че е редно тежкотоварният трафик, който е по-силно въздействащият върху пътната мрежа, трябва да плаща два пъти повече от това, което плащаме ние с винетките. Тоест някой трябва да плаща за използването на пътната мрежи и това е справедливо. Не може непрекъснато само бюджетът да поддържа мрежата. Лично аз смятам, че тази “ваканция”, която тежкотоварният трафик е ползвал от 2020 г. досега, е твърде дълга и че тя трябва наистина да се прекрати на 1-ви юли. Това е моето становище”.

Българското правителство трябва да настоява страната ни да бъде включена при изключенията в групата с Унгария и Словакия за налагане на петролното ембарго на суровините от Русия. Това коментира Живодар Терзиев, председател на Петролната и газовата асоциация в България. Той присъства на срещата на Петков с превозвачите, но в друго качество.

Терзиев е категоричен, че цените на бензините и петролните продукти ще се покачат повече, отколкото в Западна Европа, ако у нас се наложи ембарго:

“Българската рафинерия произвежда горива, които в момента захранват румънски, молдовски и украински пазар. Ако този пазар или производителят загуби своя капацитет или възможност да дава такива горива и ние трябва да преминем към внос, целият регион ще потърси алтернативен внос от Средиземно море, което ще увеличи цените значително. С колко, не бих се ангажирал. Ако той трябва да придобива друг нефт от руския, транспортната схема е сложна, навилата са високи, преминаването през Босфора усложнява логистичната схема. Така че аз настоявам и преди малко говорихме с премиера за среща другата седмица, но преди това, българското правителство трябва да настоява да бъдем включени в групата към България и Словакия”.