Стартира гласуването на номинациите за “Бург на годината” 2021

burgСтартира гласуването за номинациите за тазгодишната престижна класация “Бург на годината” 2021 на РАДИО 1 и радио MIXX.

2021 г. отново фокусира живота върху истинските неща и всекидневните герои. Тя даде на Бургас и безспорните посланици на нашия град –  почетните граждани: Мария Бакалова, Стефани  Кирякова (Бург на годината в категория “Завърнали се младежи” за 2018), д-р Илиян Иванов и д-р Дана Проданова. 2021 донесе и поредни успехи за Милена Добрева с Фортисимо(Бург на годината за 2018).  И тази година в кампанията БУРГ 2021  аплодисментите и признанието ще бъдат за хората, които повдигат духа ежедневно  и са  част от духовния пулс на Бургас. Ето и отличените

Любимият актьор на бургазлии Стоян Памуков е номиниран за любовта и всеотдайността си  към бургаската публика. Тази година той отпразнува 70-тата си годишнина с емблематичната пиеса „Лазарица“ на великия Йордан Радичков. Постановката е на Симеон Димитров, а двамата с обичания бургаски актьор са били тандем в същото представление преди 30 години

Другият номиниран е Цанислав Петков – за устремния старт като част от екипа на Държавна опера  Бургас и под чиято диригентска палка са изпълнени едни от най-популярните заглавия от съвременния оперен репертоар. Той е потомствен музикант, завършил е магистратура по оперно и симфонично дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София в класа на проф. Пламен Джуров. Цанислав Петков е едва на 31 години, но има вече завидна кариера като диригент.

В кампанията за приза  Бург на годината  влиза и Стойко Сакалиев за отбелязване на 65-годишен житейски и 35-годишен творчески юбилей. Над 40 театрални плаката показва в своя изложба в Бургас художникът и преподавател във Филиала на Националната художествена академия в града. Майсторът на плаката работи в Драматичния театър “Адриана Будевска” като художник-плакатист. Участва във всички национални изложби, биеналета и триеналета на приложната графика и сценичния плакат от 1985 г. до момента

От 2013 г. в кампанията се отличават и младите хора в категорията “Завърнали се младежи”.  И през  2021 година номинациите  са за талантливото бъдеще на града.

Лъчезар Томов – само 9- годишен той има вече 90 отличия от международни, национални  и регионални състезания – 2 диамантени, 65 златни, 13 сребърни и 8 бронзови медала, 15 купи и 2 звезди. През юли печели диамантен медал  и купа „Star of the world“  от финала на Тайванската математическа олимпиада World Mathematics Invitational (WMI) 2021. Лъчезар получи първата награда (диамантен медал) за класиране в топ 3% в неговата възрастова група. За постигнат най-висок резултат от всички участници от България е удостоен и с купа „Star of the World”. Поради пандемията финалът на олимпиадата се проведе присъствено в гр. Стара Загора, като на  финалите взеха участие близо 2000 ученици от 19 държави.

За 2021 година той получи и наградата Legend Аward, която се присъжда на участниците, завоювали златен медал от финалите на три азиатски състезания – Тайландска международна математическа олимпиада (TIMO), Хонгконгска международна математическа олимпиада (HKIMO) и Международната математическа олимпиада на Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay Area  (BBB)

Владимир Коточев и Георги Стоянов – за първата за България европейска титла при подрастващите в акробатиката. Състезателите на КСА Бургас спечелиха безапелационно финала във вида двойки мъже във възраст 11-17 години на първенството на Стария континент за юноши и девойки  в италианския град Пезаро.

Ердал Галиб за златото в турнира по свободна борба в Световните ученически игри. Тази година Световните ученически игри в Белград събраха повече от 2500 състезатели от 42 държави. Те премериха силите си за отличията в 14 вида спорт, сред които баскетбол, футбол, лека атлетика, карате и шахмат.

Статуетката  “Бург на годината” – едно от най-престижните отличия за града ни     традиционно ще бъде връчена като част от официалната програма на празника на Бургас – Никулден.

Призът съществува от 1999 г. и се връчва за принос в развитието и популяризирането на Бургас. “Бург на годината” 2021 се реализира с подкрепата на Община Бургас.

Сред носителите на Бург-а през годините са легендата Георги Калоянчев, кметът на града Димитър Николов, бургаският господар на ефира Димитър Рачков, ректорът на БСУ проф. Петко Чобанов, неврохирургът д-р Николай Недев, депутатът Семир Абумелих, строителните предприемачи братя Диневи, шампионът по бокс Денислав Суслеков, основателят на ФК “Звездичка” Петър Алексиев, танцьорът и хореограф Петя Стойкова, диригентът на Фортисимо Милена Добрева, плувецът Цанко  Цанков,  първият човек, преплувал Бургаския залив, преодолявайки разстоянието от около 45 километра за близо 14 часа. Двама певци са печелили наградата – Тони Димитрова и Рафи, а най-младият носител на статуетката е Мари Славова, световна шампионка по брейк.

С годините Бургът се превърна в емблематичен  за личности и постижения – престиж и и респект към труда на избраните в благородното състезание.

Първият носител на статуетката “Завърнали се младежи” е Левон Манукян – диригент и композитор. Филип Стоянов, съосновател на първия Български уеб-сериал “Типично” също спечели отличието. През 2015 в тази категория призът отиде при отбора по математика на ПМГ Бургас. През 2016 отличието взе Георги Бошев, възпитаник на Гимназията с преподаване на английски език „Гео Милев“ в Бургас, за шампионската титла от Microsoft Office World Championship 2016, през 2017  победител  е Даниела Павлова, която стана вицешампион на най-голямото ученическо първенство в света по информационни технологии.  През 2018 младият бург е Стефани Кирякова за  двата си най-големи успеха до онзи момент – Европейска и Световна титла. Призът “Завърнали се младежи” за 2019 спечели отборът на Професионалната гимназия по механотехника и електроника за проекта си на футуристичния “баткомобил”.
Кой е Бург 2021 ще кажете вие. До Никулден можете да   подкрепете  своите фаворити  като гласувайте на :  https://radiomixx.net/node/3770