Стартира строителството на терминала за втечнен природен газ в Александруполис

Министър-председателят Кирил Петков ще участва на 3 май, вторник, в церемония по стартирането на строителството на терминала за втечнен природен газ край гръцкия град Александруполис. С 20-процентен дял „Булгартрансгаз“ е сред акционерите в терминала, който се очаква да бъде завършен до края на 2023 г.

Терминалът за втечнен природен газ край Александруполис представлява плаващо съоръжение за съхранение и регазификация, което ще бъде свързано с газопреносната мрежа на Гърция чрез газопровод с дължина 28 километра. Чрез съществуващите трасета газът ще може да достига до България, Сърбия, Република Северна Македония и други.

Планираният капацитетът на съоръжението възлиза на 6,1 млрд. м³ годишно. Сред резервиралите капацитет е и „Булгаргаз“ с 500 млн. куб. м. годишно.

През новото съоръжение Европа ще може да получава газ от различни източници, което ще допринесе за укрепване на пазара на природен газ в региона. Достъпът до алтернативни доставки ще гарантира конкурентни цени и по-добри условия за българските потребители.  Настоящата енергийна криза, свързана с войната в Украйна и прекъсването на доставките за някои държави от страна на „Газпром“, подчертават стратегическото значение на инвестицията както за България, като и за Европа като цяло.

Церемонията по стартиране на строителството на терминала ще започне около 12,30 ч. на пристанището в гр. Александруполис. Участие в нея ще вземе и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис.

В рамките на визитата си в Гърция, около 15,30 часа, премиерът Петков ще инспектира изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България в района на гр. Комотини.