Старт на Европейската инициатива за образна диагностика на рака

Европейската комисия официално стартира Европейската инициатива за образна диагностика на рака с цел да подкрепи доставчиците на здравно обслужване, научноизследователските институти и новаторите в оптималното използване на иновативни, основани на данни решения за лечение и грижи за болните от рак.

Инициативата, която е водещо действие в рамките на Европейския план за борба с рака, ще работи за създаването на цифрова инфраструктура, която ще свързва ресурси и бази данни за образна диагностика на ракови заболявания в целия ЕС, като същевременно гарантира спазването на високи етични стандарти, доверие, сигурност и защита на личните данни. Тя също така ще свърже инициативите на равнището на ЕС и националните инициативи, болничните мрежи, както и научноизследователските хранилища с данни от изображения и други съответни здравни данни.

Благодарение на новата Европейска инициатива за образна диагностика на рака изследователите ще имат ефективен достъп до по-висококачествени данни за изучаване и подобряване на нашето разбиране за болестта. Новаторите ще могат да разработват и изпитват основани на данни решения за грижи за болните от рак. Улесняването на разработването на основани на данни решения ще позволи на лекарите да вземат по-точни и по-бързи клинични решения, да осъществяват диагностика, да провеждат лечение и да използват прогнозна медицина в полза на раково болните пациенти. Освен това инициативата ще подкрепя алтруизма по отношение на данните у гражданите, които биха могли доброволно да дадат своето съгласие или разрешение за ползване на генерираните от тях данни като начин за обогатяване на масивите от здравни данни.

Повече информация ще намерите в документa тук.