Утре започват преговори за служебно правителство

“Правителството си тръгва, проблемите за решаване остават”, заяви президентът Росен Плевнелиев. Днес той направи първото си официално изявление по повод подадената оставката на кабинета на Бойко Борисов.

Той призова да се действа експедитивно, за да се състави ново служебно правителство. Още утре ще стартират преговори за съставяне на служебно правителство с всички парламентарни групи. “С всички – подчертавам, за да няма съмнения за задкулисни договорки”, обясни президентът.

Според президента проблемите, свързани с високите сметки и монополите, които изкараха хората на улицата, няма да се решат с избор на нова Конституция.

След като навсякъде в ЕС гражданите имат право на избор на доставчик на ток и имат конкурентни цени, то и в България това може да стане, посочи още президентът и допълни, че тези решения могат да бъдат намерени с работата на Народното събрание.

Плевнелиев каза, че според него отговорната позиция на кабинета е била да изкара мандата си докрай. „Вчера и аз бях изненадан, когато беше обявена оставката на правителството“, каза президентът във връзка със събитията.

„Аз съм против прибързаните решения“, каза държавният глава по повод исканията за свикване на Велико народно събрание. Според него трябва да е кристално ясно какви промени се искат и как ще се постигнат те, като преди свикването на подобни избори трябва се постигне предварителен обществен консенсус.

„Няма нищо страшно едно правителство да падне“, каза Плевнелиев, като даде пример с Белгия, която вече около две години няма правителство. „Разликата между тях и нас е в институциите. Техните работят, независимо от това кой е на власт“, заяви държавният глава, като поиска „уважение към институциите“.

Основната цел на президента в момента е да започне възможно най-бързо процедурата за ново служебно правителство. Плевнелиев посочи, че още в понеделник ще връчи мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ./Econ.bg/