“Флора 2022” от 29 април до 8 май в Бургас

Наближава онова време от годината, когато Бургас се превръща в град на цветята. Над 90 изложители заявиха своето участие във „Флора 2022“ и вече обмислят как да аранжират своите щандове. Те са производители и вносители на цвята, растителност, градинска техника и инвентар, арт творци и фирми, предлагащи био и пчелни продукти, съобщават от пресцентъра на Община Бургас.

Изложението ще се проведе в дните от 29 април до 8 май. Флористи, обединени от темата „Изкуство от цветя“, ще започнат подготовка дни преди началото, за да изработят вдъхновяващи аранжировки и цветни арт инсталации. Емилия Николова, Ради Вълканова, Нина Йотовска, Неше Абдула, Владислав Христов и Едита Цанева, заедно със студентите й Марио Маринов и Благовеста Михова, ще разкажат по вълнуващ и красив начин творческите си виждания, вплитайки красотата на цветята, модерните течения във флористиката и предизвикателството при работата в изложба на открито.

Освен открити пространства, аранжирани с цветя, арт инсталации и търговски щандове на фирмите участници, „Флора Бургас“ ще предложи на своите посетители и една по-различна изложбена зона. В една от основните зали на експоцентъра ще бъдат аранжирани две гостуващи изложби – част от уникалните видове на Ботаническата градина на БАН и повече от десет бонсай дръвчета, част от колекцията на Трифон Трифонов от Бонсай студио ТТ. Залата ще бъде специално аранжирана и ще предлага незабравима емоция, знания и любопитна информация за различни непоказвани до този момент в Бургас видове. Гостуването на Ботаническата градина на БАН е истинска привилегия. Институцията разполага с най-богатата на Балканите обществена сбирка растения. Колекционният фонд наброява над 4500 вида и форми. Над 1 % от разнообразието на висшите растения в света е включено в сбирката на градината.

По време на „Флора Бургас“ е предвидена и интересна съпътстваща програма, която включва събития за любителите цветари, игри и забавления за най-малките посетители, а също така и мастър класове за професионалисти. Още в деня на откриването, на изложението пристигат 19 отбора ученици от цялата страна, които ще се включат в мащабно Национално състезание „Озеленяване и цветарство“. То се организира от Министерство на образованието и науката, а домакин е Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“. Гостите ще имат възможността на живо да наблюдават съревнованието между отборите, чиято задача ще бъде изработка на букети, бижута от цветя и аранжиране на кошници.

Очаквайте пълната програма на събитията по дни и часове, както и подробности за участниците във „Флора Бургас“. Актуална информация можете да научавате и в специално създаденото събитие във фейсбук: ФЛОРА БУРГАС 2022.