Цветница е, но в храмовете няма да се раздават върбови клонки

cvetnicaЦветница е един от най-обичаните празници през пролетта, както и празник на всички, които носят име на цвете. По традиция Цветница е една седмица преди Великден.

Възкресил в събота Лазар, Христос влиза в Йерусалим, възседнал магаре, а хората го посрещат с палмови клонки, които постилат на земята пред краката му и с радостни възгласи „Осанна“.

На този ден в църквата се отслужва молитва и по традиция се освещават върбови клонки.  Но тази година, с решение на Светия синод на Българската православна църква, на Цветница няма да се раздават върбови клонки за благословение – нито в храмовете, нито пред тях, както се прави всяка година на този празник.

В община Поморие храмовете и пространствата пред тях са дезинфектирани, за да се ограничи рискът от разпространение на заразата от коронавирус, Въпреки призивите да останем вкъщи, за всички, които са решили да посетят църквите, е задължително да носят маски или шалове и да спазват мерките за физическа дистанция от поне 2 метра един от друг. Свещениците в храмовете ще наблюдават за спазването на мерките по време на службите. Служители от звено „Обществен ред и сигурност“ и РУП Поморие също ще следят за спазване реда и условията за предотвратяване струпването на много хора на едно място.

На празничната трапеза на Цветница православната църква позволява  да се поднесе риба.

Имен ден празнуват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения и дървета: Иглика, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Дафина, Делия, Делян(а), Дилян(а), Детелин(а), Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка), Ива, Иглика, Калин(а), Камелия, Карамфил(к)а, Китка, Камен, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Невен(а), Цветан(а), Цено, Цветелина, Ясен, Явор, Петуния, Ралица и други.