100 години от смъртта на Иван Вазов

ivan-vazov-1100 години от смъртта на Патриарха на българската литература Иван Вазов се навършват днес. В Народния театър  бе връчена втората годишна награда за духовен принос на името на писателя, Наградата “Иван Вазов” получи Владимир Зарев. Писателят получи наградата от президента Румен Радев, който заяви: „Днес честваме Независимостта на България, но днес се прекланяме и пред личността, без чието творчество трудно щяхме да осмислим достойнството да бъдем българи и да говорим български роден език – дядо Вазов, патриархът, който чувстваме еднакво недостижим и в същото време близък, продължава да ни учи кои сме. От неговото перо се ражда съвременна България“.

Преди обяд  се състоя поклонение на гроба на твореца в градинката зад църквата „Св. София“. Беше отслужена панихида.

Признателна България сведе глава пред делото на Иван Вазов

С венци и цветя признателни българи отрупаха паметния камък пред гроба на Иван Вазов в София. Навръх 100-годишнината от смъртта на Патриарха на българската литература, който умира на 22 септември 1921 г., Националният литературен музей традиционно организира поклонение в негова памет.

В градинката зад църквата „Св. София“ се събраха десетки граждани, представители на държавни институции, дейци на науката и културата, както и родственици на Иван Вазов, предаде БНР.

Вазови стихове изпълни актьорът Георги Златарев.

„Вазов е България и всичко българско, което ние сме съхранили от векове. Когато чета Вазов, аз се връщам 100-150 години назад и се чувствам негов съвременник. Моята българска кръв се връща още преди Освобождението, както и в следосвобожденска България. Той е автор и на Възраждането, и на модерната българска литература. Няма друг български писател, който приживе да е обявен официално за Народен поет“, отбеляза пред присъстващите Атанас Капралов, директор на литературния музей.

„Вазов е слят с българското, неговото сърце е слято със сърцето на България. Смятам, че докато има България, той ще бъде жив. Той е необходим днес и утре. Ние сме малка страна и трябва да пази своята идентичност“, допълни Капралов.

“Българският народ го съхранява такъв, какъвто е, сигурен съм в това, защото имаше опити да бъде превеждан той, да бъде изкривяван неговия образ. Вазов и приживе е имал врагове. Има хора, които и днес се опитват да принизяват неговото творческо дело, но в крайна сметка срещат дружния отпор и на интелигенцията, и въобще на всички онези, които обичаме неговото творчество и знаем, че то е изключително ценно, защото Вазов е базов писател. За него България е над всичко”, коментира още директорът на Националния литературен музей.

Думи на почит за Патриарха на българската литература произнесе и съвременната българска писателка Здравка Евтимова. „Горещо Благодаря! Всеки в своето сърце издава указ, не само за това, че Иван Вазов е народен поет, Иван Вазов е България. Всички хора на духа, всеки българин, независимо къде го среща слънцето, винаги носи в сърцето си „Аз съм българче“, посочи тя.

Анна Николова, внучка на най-малкия брат на Вазов – Борис Вазов, заяви:

“Съхраняването на Вазов мисля, че е именно в едно спокойно и с доверие приближаване към това, което той е написал, защото кризата за мен – вътре в българина, е липсата на доверие, тоест на вяра, надежда и любов”.

По повод 100-годишнината от смъртта на поета в къща музей „Иван Вазов“ – София е подредена временна специална изложба, която вече предизвика силен интерес у посетителите.