12 млади енергетици от Куманово получиха професионални сертификати в Поморие

Средношколци от училище „Наце Будьони“ в Куманово, Република Северна Македония, участваха в програма за повишаване на професионалните умения в Поморие. Програмата бе с домакинството на Център за европейски инициативи – неправителствена организация, която отвори свой офис в морския град преди година.

Центърът е специализиран в разработването и прилагането на програми за професионално образование и обучение и всяка година е домакин на над 200 ученици и преподаватели от български и македонски училища в офисите си в България и Португалия.

Програмата на македонските млади специалисти в Поморие включваше работни посещения в EVN, където, под ръководството на Пламен Атанасов от КЕЦ – Поморие, бяха проведени лекции и практически занятия. С младите енергетици се срещна и Георги Бонев – ръководител на КЕЦ–Приморско, който им разказа за своя професионален път и им даде напътствия, свързани с правилата за безопасност при работа.

Младежите посетиха работни обекти на фирма за монтаж на фотоволтаични централи, компания за ремонт на асансьорна техника, сервиз за елекроуреди, както и иновативна компания за производство и обслужване на електроерозийни машини.

В програмата бяха включени също и посещения в български професионални  училища. Проведен бе съвместен урок с български ученици в ПГ по механоелектротехника и електроника в Бургас, създадени бяха работни контакти и с Професионалната гимназия по туризъм в Поморие. В Бургас македонските ученици посетиха и Младежкия дом, където имаха интерактивна сесия за културно взаимодействие, подготвена от младежките работници.

След успешното завършване на работната програма младите енергетици получиха сертификати Европас, признаващи на европейско ниво придобитите професионални знания и умения.

Професионалната програма бе осъществена с подкрепата на европейската програма Еразъм+.