156 отбора са се записали за участие в Световното по математика в Бургас

156 отбора от 34 държави от цял свят са се записали до момента за участие в престижното Международно математическо състезание България` 2013 /BIMC` 2013/, което ще се проведе в Бургас от 30-ти юни до 5-ти юли. От тях 20 са отборите от нашата страна, които на този етап са регистрирани за участие.

Това стана ясно след проведеното заседание на организационния екип, на което присъстваха зам.-кметът по образование в Община Бургас Йорданка Ананиева, началникът на Регионален инспекторат по образование инж. Виолета Илиева, директорът на общинската дирекция „Образование“ Веселина Таралова, управителят на Общински детски комплекс Пепа Ангелова, директорът и учители от ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ и представители на Фондация „Шанс за децата на България“.

Учители и ученици с английски език от ПМГ „Акад. Никола Обрешков“, ГПАЕ „Гео Милев“, ПГЕЕ „Константин Фотинов“, ГЧЕ „Васил Левски“ и Търговската гимназия ще бъдат определени за водачи на гостуващите отбори. До 15 април е срокът, в който трябва да е готов списъкът с имената им, след което те ще преминат инструктаж, за да се запознаят подробно с маршрутът и програмата на събитията, както и кои отбори ще поемат. Най-късно до 20 май организаторите трябва да получат и точния списък с броя и имената на гостите и състезателите.

На срещата бяха обсъдени още картата с маршрутите и обектите, които ще посетят младите математици по време на престоя си в морския град и програмата. Предстои последната да бъде изпратена за одобрение от председателя на Изпълнителния комитет на Международното математическо състезание д-р Вен – Хсиен Сун, след което ще бъде качена на сайта на BIMC`2013 – www.bimc2013.org.

Членовете на организационния екип разгледаха и мострите на първите ръчно изработени за състезанието сувенири. Те са дело на самотни майки и хора с увреждания, които работят в новото общинско предприятие „Морски знаци“.

Това са портмонета от плат, чанти от естествена кожа и сувенирни магнити, които ще бъдат брандирани с логото на състезанието и името на града – домакин. Поръчката включва над 1000 бройки от всеки отделен артикул. За изработката на рекламните сувенири ще бъдат използвани естествени материали като панама, памук и кожа.

Сувенирите трябва да са готови до началото на Световното по математика, когато ще бъдат подарени на участниците, за да отнесат в своята страна спомен от морския град.