158 нови платформи за щъркелови гнезда по стълбове от електроразпределителната мрежа

Със 158 нови платформи за обезопасяване на гнезда разположени на стълбове от електроразпределителната мрежа ще посрещне щъркелите тази година Електроразпределение Юг (част от EVN). С платформите дружеството обезопасява щъркеловите гнезда по стълбове от мрежата. С монтираните в рамките на последната година платформи общият брой на платформите, монтирани от Електроразпределение Юг за предпазване живота на щъркелите oт 2009 г. възлиза на над 3100.

Стълбове от електроразпределителната мрежа са предпочитано място от щъркели за разполагане на техните гнезда, като често тези гнезда са в непосредствена близост до проводниците. В много случаи това е предпоставка за аварии и инциденти. Чрез поставянето на предпазни платформи гнездата се повдигат на разстояние около 1 метър от проводниците. По този начин не само се предпазва животът на птиците, но и се намалява потенциалната опасност от подпалване на гнездата, тъй като металните платформи не позволяват на гнездата да пропадат между проводниците на електрическата мрежа.

Обезопасяването се извършва преди пролетната миграция на птиците и в одобрения срок от Министерството на околната среда и водите – до 1 март.

Инициативата на Електроразпределение Юг за монтиране на платформите е съгласувана със съответните регионални инспекции по околна среда и води (РИОСВ).