3 години затвор за причиняване на смърт по непредпазливост

Окръжен съд – Бургас определи наказание в размер на 4 години и 6 месеца „Лишаване от свобода“ на подсъдимия Благомир Б., за причиняване по непредпазливост смъртта на Р. И. Делото бе гледано по реда на Особените правила на Глава 27 от НПК – Съкратено съдебно следствие, по реда на чл. 371, т. 2 от НПК. Съобразно диференцираната процедура, определеното наказание се намалява с 1/3та. Така подсъдимият Благомир Б. бе осъден на 3 години „Лишаване от свобода“, което наказание да изтърпи при първоначален „общ“ режим. Окръжен съд – Бургас лиши подсъдимия от право да управлява моторно превозно средство за срок от 3 години и 6 месеца.

Окръжен съд – Бургас призна подсъдимия Благомир Б. за виновен в това, че на 17.05.2018 г., около 03.10 часа, в к.к. „Слънчев бряг“, на главна алея пред дискотека „Вижън“, при управление на мотоциклет, марка „Хонда“, (собственост на М. З.), без да има необходимата правоспособност – категория „А“ и след като е бил в пияно състояние (0. 92 промила алкохол в кръвта), нарушил правилата за движение:

– Чл. 20, ал. 1 от ЗДвП: „Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват“;

– Чл. 137е от ЗДвП (Нов-ДВ, бр.51 от 2007г.): „Водачите и пътниците на мотоциклети и мотопеди използват защитни каски“,

като движейки се със скорост от 27 км. в час, предприел маневра (каскада), вдигане на мотоциклета на задна гума, возейки пътник без защитна каска, вследствие на което по непредпазливост причинил смъртта на Р. И., настъпилата на 23.05.2018 г.

Окръжен съд – Бургас оправда подсъдимия Благомир Б. по първоначално повдигнатото му обвинение за нарушение на правилата по ЗДвП – чл. 5, ал. 1, т. 1 от ЗДвП: „Всеки участник в движението по пътищата с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди“.

Съобразно гледането на делото по реда на Съкратеното съдебно следствие, подсъдимият призна всички факти изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт. При постановяване на своята присъда, Окръжен съд – Бургас се ползва от доказателствата, събрани в досъдебното производство и направените самопризнания от подсъдимия.

По време на разпоредителното заседание съдът конституира пострадалите лица – родителите на загиналото момче, като частни обвинители в наказателното производство.

Според държавното обвинение, подсъдимият Благомир Б. не е целял вредоносния резултат, но е бил длъжен да го предвиди. Прокурорът пледира за наказание при превес на смегчаващите вината обстоятелства, а именно изразеното съжаление от подсъдимия, добрите му характеристични данни, младата възраст и неговата трудова ангажираност. Той поиска от съда да наложи условно наказание на Благовест Б., с изпитателен срок от 5 години и да го лиши от право да управлява моторно превозно средство.

Поверениците на пострадалите лица пледираха пред съда за ефективно наказание, като Благомир Б. да бъде признат за виновен.

Защитата на подсъдимия не отрече настъпилата огромна трагедия, но определи инцидента като нелеп и злощастен. Адвокатът пледира за условно наказание от 3 години „Лишаване от свобода“, с максимален изпитателен срок от 5 години, както и лишаване на Благомир Б. от право да управлява моторно превозно средство за максимален период от време.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана в 15 дневен срок.