573 студенти ще започнат стаж в държавната администрация

„573 от кандидатствалите 1313 студенти започват стажове в държавната администрация”, съобщи зам.-министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева на пресконференция след заседанието на Министерския съвет. Кабинетът прие Наредба за студентските стажове в държавната администрация. Г-жа Бобева обясни, че идеята е студентите да получат по-голям достъп до държавната администрация, да се запознаят с практиките и процесите.

Вицепремиерът посочи още, че 165 от кандидатите са български студенти, които се обучават в чужбина.

Нова форма е провеждането на дистанционни стажове, които се радват на голям интерес. На студентите, които се обучават в чужбина, се възлагат различни задачи, проучвания на местни практики в различни области, на прилагане на европейски директиви и сравняване на законодателства.

„131 административни структури са заявили готовност за приемане на стажанти“, обяви вицепремиерът и допълни, че професионалните направления, в които ще работят стажантите, са 40. Най-много места са обявени в областта на икономиката, правото и архитектурата. Най-много младежи ще приемат МВнР, МФ и Агенция “Митници“. От областните администрации варненската е поискала най-много стажанти.

Стажовете няма да се заплащат и ще продължават до 2 месеца.  Г-жа Бобева съобщи, че ще бъдат направени промени в програмата и процесът на обявяване на свободни стажантски места ще бъде перманентен, а не само през летните месеци, както досега.  Oрганизациите на бизнеса също ще могат да подават заявки за студентски стажове чрез портала на МС staj.government.bg.

2 Отзиви

  1. Много добър начин за интеграция на младите в България.

  2. Г-жо много горда ли се чувствате от идиотските си умения ?