60% от българите подкрепят протеста на студентите

60% от българите подкрепят студентските протести. Това сочат данните от национално представително проучване на “Алфа Рисърч”, проведено сред 1030 души в периода 26-31 октомври 2013г., предаде КРОСС
Одобрението за протестите доминира във всички типове населени места, като относително по-високо е в столицата и малките градове (64- 67%), а малко по-ниско (59-56%) – в областните градове и селата. Подобна е подкрепата и сред отделните образователни групи. Тя варира между 57% и 62%, като отново няма силни разлики между хората с различно образователно равнище.
Нагласите се обръщат единствено при хората над 60 г., които са и най-поляризирани – 47% одобрение срещу 52% неодобрение.
2/3 от българите застават зад тезата, че студентските протести са „спонтанни, водени от чувство за справедливост”, 29% – че са „платени и обслужват партийни интереси”. Нов момент в обществените нагласи е, че 20% дори от хората, които по една или друга причина не подкрепят протестните действия, са на мнение, че студентите са изразители на справедлив морален бунт, а не на користен партиен интерес.
58% от хората смятат, че те протестите ще се разраснат, а 41% – че ще се изтощят, преди да „събудят” и други социални групи. В мнозинството си хората, които подкрепят протестите, са по-големи оптимисти за развитието им, а противниците им имат по-високи очаквания за провал.
Интересни тук са изключенията от общата тенденция – сред неподкрепящите протестите прогнозите за разрастването им са по-високи (38%), отколкото са скептичните нагласи сред привържениците им (25%). Това означава, че доскоро твърдата убеденост на противниците на протестите, че промяна на статуквото няма да се случи, започва да се пропуква. И това става с по-бързи темпове, отколкото се изхабява енергията на протестиращите.