9 май – Ден на победата

9 май е денят, в който отбелязваме и победата над хитлеро-фашизма във Втората световна война. Днес се навършват 77 години от победата на СССР над Нацистка Германия във Великата Отечествена война.

Установен е с указ на президиума на Върховния Съвет на СССР от 8 май 1945 г. като се е празнува всяка година на 9 май. След разпадането на СССР денят на Победата остава официален неработен ден в Русия и редица бивши Съветски републики като Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия, Молдова, Русия, Таджикистан, Туркмения, Узбекистан.

През 2000 г. се приема закон за ветераните от Втората световна война и оттогава Денят на Победата е официален празник в Израел. Следва да се отбележи, че Съюзниците от войната честват на различни дати. Причината за това е разликата в часовото време и усложнената процедура по капитулацията на Германия.

Русия отбелязва 77 години от победата над нацистка Германия традиционно на Червения площад с военен парад. Според информацията на руското военно министерство в парада ще се включат 33 военни части с над 11 000 души.

Над руската столица ще прелетят свръхзвукови изтребители, стратегически бомбардировачи и, за първи път от 2010-та година, команден самолет Ил-80, който ще превозва висшите сили на Русия в случай на ядрена война.

Очаква се президентът на страната Владимир Путин да произнесе реч.