Ройтерс: Ирина Бокова е втора, Кристалина Георгиева – девета

Генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова, е на второ място в надпреварата за генерален секретар на ООН, сочи анализ на агенция Ройтерс. Българката се нарежда непосредствено след фаворита – бившия португалски министър-председател Антониу Гутериш, който ще застане начело на световната организация.

Според анализа на Ройтерс Бокова се е класирала по-добре от Вук Йеремич и Мирослав Лайчак. Тя е получила 7 окуражаващи гласа, 1 без мнение, 9 обезкуражаващи.

Според същия анализ резултатът на Кристалина Георгиева е по-лош. Тя не е осма, а девета с 5 окуражаващи гласа, 2 без мнение, 10 обезкуражаващи.

След вчерашния вот в Съвета за сигурност на ООН се открои един „явен кандидат” бившият португалски министър-председател Антонио Гутериш. Веднага след гласуването бе разпространена информация, че българката Ирина Бокова е четвърта, но тя е с най-добрия резултат от дамите, изпреварвайки силните кандидатури на Хелън Кларк и Сусана Малкора.
Издигнатата в последния момент от правителството на Бойко Борисов Кристалина Георгиева остана девета.оон.

България се представи убедително в надпреварата за шеф на ООН с две кандидатури, едната от която дори си извоюва предно място в класацията. Въпреки че процедурата по гласуването не е завършила, вече е почти сигурно, че новият Генерален секретар на ООН ще бъде Антонио Гутериш.

“Ирина Бокова имаше по-дълга кампания, има си място в системата на ООН и може би това повлия в крайна сметка за това придвижване. Престижно е, добре е за нея и за България това признание, независимо от вътрешните спорове, които имахме”, коментира пред Bulgaria ON AIR проф. Петранка Филева от Дружеството за ООН в България.

Макар и че не зае първото място в класацията, по последни данни на Ройтерс Ирина Бокова се класира втора. Това даде повод да се заговори, че тя ще бъде избрана за заместник на Гутериш и с това всъщност ще се спази ротационният принцип за избор на кандидат от Източна Европа на висока позиция в ООН.