Appassionata – филм за изключителната българска пианистка Донка Ангъчева на 5 октомври в Бургас

Как се сбъдват мечтите?  Това ще разкаже филмът на Георги Тошев Appassionata за феноменалната българска пианистка Донка Ангъчева, покорила световната класическа сцена. Лентата ще бъде прожектирана на 5 октомври 2023 г. (четвъртък) в зала „Ахело“ на Гранд хотел и СПА Приморец, Бургас. Специални гости на събитието ще бъдат главните виновници за филма – журналистът и продуцент Георги Тошев и изключителната Донка Ангъчева. Събитието е част от VI Фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест“. Входът е свободен и всички са добре дошли.

Това ще бъде трето представяне на Appassionata. За пръв път вълнуващият филм е показан през март в едно от най-старите и аристократични кина във Виена – Metro Kinokulturhaus пред отбрана публика – културния елит на Виена и Швейцария. У нас, до момента е излъчван единствено в родния на Донка Ангъчева Пловдив, където събира многобройни гости, които дълго аплодират специалната дама. Освен да се потопят за час в пътя на даровитата пианистка до големите сцени по света, присъстващите на премиерата в Бургас ще могат да се срещнат с нея и да получат автограф.

Екипът на Appassionata включва освен журналистът и продуцент Георги Тошев и оператора Борис Пинтев, а монтажът е дело на Калояна Климентова. Историята проследява нишката на предопределението, което Донка следва неотменно и с огромна отдаденост. Момиченцето, някога омагьосано от филм за Йохан Шраус, гледан на черно-белия телевизор през далечната 89 г., на свой ред покорява Виена. Приказна история, в която един изящен пианист с безгранична дарба, сбъдва мечтите си.

Донка обаче, е много повече от изключителен музикант. По време на Ковид пандемията, тя подкрепя изявите на своите колеги, като организира серия концерти в бляскавите концертни зали и замъци в Австрия. Събитията се излъчват онлайн, като правят възможно музиканти и публика да останат свързани. Подкрепа в тази инициатива ѝ оказват австрийските институции. „Изкуството продължава да живее“ – заявява Донка и в дните на пълен културен застой, качва на сцена най-големите артисти на австрийската класическа музика.

Освен тази ценна кауза, Appassionata представя и работата по записите на последния ѝ албум  “Childhood Memories”, който я връща към спомените в родния ѝ Пловдив. Включва от барок, романтика, съвременна класическа музика до танго нуево и дори Енио Мориконе, наред с композиция за пиано и оркестър на Милен Кокушаров – приятел от детските години на Донка. Впрочем, това е само един от нейните общо 8 албума, записани за най-големите музикални компании. Любопитен факт е, че нейна виртуозна интерпретация на Ференц Лист има над 2,5 млн. слушания в Spotify – непостижим рекорд, за класически изпълнител.

Какви други моменти от житието на изящния артист на Bösendorfer показва Appassionata, заповядайте да научите лично от на 5 октомври 2023 г. (четвъртък) от 18 часа в зала „Ахело“, Гранд хотел и СПА Приморец, Бургас. Вход – свободен. Събитието е част от VI Фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест, който се организира от Гранд хотел и СПА Приморец за бургазлии и гостите на града. За повече информация: +359 877 850 001

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *