Вие сте тук: Начало » Водещи новини » Лазаруване в Доброван, осигуряват транспорт за обичая
    Лазаруване в Доброван, осигуряват транспорт за обичая

    Лазаруване в Доброван, осигуряват транспорт за обичая

    На 27 април, Лазаровден, в землището на бившето село Доброван ще се проведе обичаят Лазаруване. Възражда се една традиция, на място , запазило  енергия, автентичнос и дух. Община Поморие подкрепи инициативата на потомци за възраждане на обичая – така, както в миналото се е провеждал. Началният час е 10.30ч., възстановката ще се състои на местността “Корията”.

    На 28 април, Цветница, в село Козичино продължава лазарският празник – т.н. “Голямото Лазари”. Селото е единственото, което отбелязва празника и на Лазаровден /”Малкото лазари”/ и на Цветница. Мероприятието започва от къщата на Стефан Хараламбов от 10.30ч., където ще се състои обличането на  буенеца, водачът на лазарките. Следват песни и танци, лазарките обикалят цялото село, след което отиват на реката и хвърлят своите върбови венци. Присъединяват се и момците, наречени “кумове” и провеждат чрез характерни еркечки лазарски хора лазарките “нагоре към мегдана”, където отново с песни и танци завършва традиционният магичен обичай, съпътстван от ритуали – символи на мъжкото и женското начало.

    Община Поморие кани гражданите да посетят бившето село Доброван и село Козичино, за да споделят и празничната седмица с една жива българска традиция.

    За желаещите да ползват транспортна услуга, общината осигурява петдесет местен автобус, който ще тръгне на 28.04.2013г. от 09.15 ч. за с. Козичино.

    Горе