Вие сте тук: Начало » Водещи новини » Деца – посланици за културно сътрудничество

    Деца – посланици за културно сътрудничество

    PENTAX DIGITAL CAMERA

    Проектът „Родолюбие”, реализиран по повод 100 години от Балканските войни, намери своето продължение в двудневно посещение в Inece (Ениджия) и  Одрин, Турция. В посещението се включи делегация от Поморие представлявана от ученици от СОУ „Иван Вазов”, техните ръководители Люба Страволемова и Славейка Балъкчиева и членове на Тракийско дружество „Одринска Епопея”,   които си сътрудничиха при осъществяване на дейностите по проекта. В рамките на посещението поморийци бяха специални гости на празник в Inece по повод Деня на детето, който в Турция се отбелязва на 23 април и посетиха българските църкви в Одрин..

    Историята и географията на Поморие,  балнеологията, местните състави и културни обекти, както и винопроизводството бяха сред основните теми на 3 презентации, които ученици от СОУ „Иван Вазов” представиха пред свои връстници от Турция и членове на местната администрация.

    Над 20 подаръка изпратени специално от кмета на Община Поморие Иван Алексиев бяха връчени на домакините по време на посещението.  Желанието за продължаващо сътрудничество бе заявено и от двете страни като поморийци отправиха покана към турските представители за визита в Поморие. Предложението бе прието с огромен ентусиазъм от учениците в района, които сравниха представата си за Поморие с даденостите на най-известния и луксозен турски курорт Анталия.

    Почетен плакет от кмета на град Inece бе връчен на Елена Мурджева – председател на Тракийско Дружество „Одринска Епопея” и на Люба Страволемова – главен учител в СОУ „Иван Вазов” и класен ръководител на учениците, участващи в проект „Родолюбие”.

    „Всяка къща в Ениджия ще бъде отворена за вас, ако само кажете, че сте от Поморие”.  Това заяви пред поморийската делегация кмета на турския град.

    „Където и да са по света, децата са най-ефективния посланик за културно сътрудничество между различните страни и народи” споделиха след посещението поморийци.

    rodolubie

    PENTAX DIGITAL CAMERA

    PENTAX DIGITAL CAMERA

    Горе