Вие сте тук: Начало » Бизнес » Алексиев: Поморие е столица на балнеотуризма в България
    Алексиев: Поморие е столица на балнеотуризма в България

    Алексиев: Поморие е столица на балнеотуризма в България

    Кметът на Община Поморие Иван Алексиев определи стопанисващия от него град като столица на балнео и СПА туризма в България. Повод за думите му бе предстоящото утрешно откриване на 18-тия Годишен Конгрес на Европейската СПА Асоциация, предаде gramofona.com. „Анхиало е създаден 4 век преди новата ера. Уникалното в Поморие е соленото езеро и неговата лечебна кал. Още древните траки са го наричали свещено. Римските пехотинци и императори са идвали, за да се лекуват в Анхиало след тежки битки и блестящи победи. Надявам се, че това ще бъде ключът за успеха на България като столица на балнеотуризма”,  заяви гордо поморийският градоначалник.

    От своя страна зам. министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов заяви пред присъстващите, че България е готова да се превърне в целогодишна дестинация. Балнео и СПА туризмът са един от инструментите за превръщане на туристическия сезон в целогодишен, смята още Маринов. На събитието присъстваха още председателят на Българската асоциация за СПА-туризъм Стефан Шарлопов, президентът на ЕСПА Мартин Плачи, изпълнителният  директор на хотела домакин на конгреса – „Гранд хотел Поморие” Бисерка Хънкова, много медии.

    От утре до 17 май Поморие ще събере представители на водещи международни компании в областта на туризма  – хотелиери, туроператори, фирми за оборудване на спа центрове. На форума ще бъдат обсъдени предизвикателствата пред СПА туризма. В  дискусиите ще вземат участие 100 делегати от 16 държави- хотелиери, туроператори, представители на здравни каси, които в продължение на три дни ще участват в дискусии и обучения. Преди края на срещата кметът на Поморие Иван Алексиев връчи почетни плакети на президента на ЕСПА – Мартин Плахи, зам. министъра на енергетиката и туризма Иво Маринов и на председателят на БАСПА Стефан Шарлопов.

    Един коментар

    1. стопанисвания
     Според една от версиите за възникването му, Анхиало е създаден в края на V век пр. н. е. като емпория на Аполония..

    Горе